oogstenkokeneten

HOME Oogsten Koken en Eten Workshops Eten wat de pot schaft Kok(en) op locatie
Nieuws Agenda Over mij Contact Links

Nieuws

2017 2018 2019 2020


maart - april 2020

Nieuwsbrief OKeE maart - april 2020

Volle bak was het bij Eten wat de pot schaft in februari met lekker eten, mooie liedjes van Martin Rhebergen met een lach en een traan en een interessante lezing door Bianca Wilms.

Op 25 maart eten we mosterdsoep, curry met een groene salade en appelcrumble (met slagroom!) toe. Na het eten geeft Linda Dijkstra een lezing over duurzame kleding:

Op uitnodiging van Alberta Rollema van Oogsten Koken en Eten geef ik een interactieve lezing.
Na een over(h)eerlijk drie gangen menu gemaakt en geserveerd op de kookzolder van 't Leeuweriksveld, start deze meet-up om 19.30 uur. Met als inhoud: duurzame grondstoffen en materialen, het ontwerpproces, productie, certificeringen, keurmerken en circulaire mode.
Gedurende een uur kun je mij het ‘hemd van het lijf’ vragen… Daarnaast nog een ‘pop-up winkeltje’ mocht je nog (een) duurzame item(s) willen toevoegen aan je garderobe.

En u weet het: heeft u iets te vieren — ik denk met u mee over een diner of een (kook-)workshop.
Misschien is het wel iets voor u om met familie, vrienden of collega's te Oogsten, Koken en Eten. Samen met de boer het land op; tijdens de rondleiding horen over 't Leeuweriksveld en oogsten van groentes waarmee u samen gaat koken met mooie recepten die klaarliggen en daarna gezamenlijk te eten.


februari - maart 2020

Nieuwsbrief OKeE februari - maart 2020

Wat een vrolijkheid en plezier bij Eten wat de pot schaft in januari; met zijn allen aan een lange tafel en tussen de gangen door lekker zingen onder leiding van Kathinka Kamphuis. En er ontstond spontaan een nieuw idee. Mensen die komen Oogsten Koken en Eten, lunchen of eten, kunnen nu ook een workshop zingen bestellen.

De workshop Familiegeheimen uit de Marokkaanse keuken met Mina Bahnini was weer goed gevuld en geslaagd. De eerste aanvragen om de workshop op locatie te geven komen binnen.

En verder kook ik nu wekelijks bij iemand thuis, ook een leuk idee!

Bij Eten wat de pot schaft op 26 februari a.s. hebben we, naast lekker eten, weer muziek en een lezing.
Martin Rhebergen, medewerker van 't Leeuweriksveld, komt zingen tussen de gangen door.
Bekijk hier het optreden van Martin op het COC-songfestival vorig jaar.
Daarna geeft Bianca Wilms een lezing over natuurgeneeskunde. Beiden introduceren zichzelf:

Martin Rhebergen spartelt al jaren als medewerker rond op 't Leeuweriksveld. Wat u misschien niet weet, is dat hij zelf ook liedjes schrijft, en dat hij die een enkele keer in kleine kring ten gehore brengt, samen met zijn pianootje. De liedjes hebben veelal een roze randje, maar ook andere kleuren komen aan bod.
Tussen de gangen door zingt en speelt Martin "Liedjes om te huilen". Stoute schoenen, zijn gezicht, schapeloze nachten, Carlo van de kassa, je winterjas, blosjes op m'n wangen, jouw standbeeld van mij, een blauwe bloem… het zou allemaal langs kunnen komen.
Maarreh… Valt er ook nog wat te lachen? Ja hoor! Een lach boven de pudding, dat is wel de bedoeling.

Bianca Wilms - In de lezing ‘Natuurgeneeskunde – Hoe blijf ik gezond?’ vergelijkt Bianca Wilms van Inlijn Natuurgeneeskunde de leefstijlen van meerdere natuurvolken die gemiddeld uitzonderlijk gezond oud worden. Ze legt hierbij uit hoe deze gezondheid natuurgeneeskundig te verklaren is. Uit deze lezing zal blijken dat niet alleen veel bewegen en gezonde voeding een rol speelt. Ook zal ze uitleggen hoe natuurgeneeskundig naar gezondheid en ziekte wordt gekeken. Aan bod komt wat Natuurgeneeskunde is, wat het verschil is met regulier en wat haar manier van werken is. Daarin zal ze duidelijk maken waarom in de Natuurgeneeskunde niet één klacht, maar de mens met klachten centraal staat. Ook zal uit deze lezing blijken dat er in een Natuurgeneeskundig consult altijd gezocht wordt naar de dieper liggende oorzaak van ziekte. Zie ook www.inlijn.nu. Bijdrage € 5,-

Het menu voor de 26e is in ieder geval een pudding, zodat we kunnen 'lachen boven de pudding', zoals Martin omschrijft. Daarnaast eten we preisoep, gehaktballen van tofu en cashewnoten, vegetarische pasta en een komkommersalade.

Eind maart viert iemand haar 65e verjaardag met een diner en… een zangworkshop op de kookzolder.

En op 25 maart geeft Linda Dijkstra, na Eten wat de pot schaft, een lezing over ecologische kleding. Zij neemt creaties en stoffen mee. www.bee-dressed.nl


januari - februari 2020

Nieuwsbrief OKeE januari - februari 2020

Mag het nog? Ik doe het gewoon: Voor iedereen veel liefde, wijsheid en inzicht en voldoende rustmomenten en inspiratie voor het nieuwe jaar. Het zijn soms kleine dingen die ons goed doen. En daarom gaan we weer lekker voor u koken!

29 januari, Eten wat de pot schaft. We beginnen met een koolraap-soepje; gekookte koolraap bevat per 100 gram ± 25 mg vitamine C, veel belangrijke mineralen en maar 12 kcal per 100 gram. Het hoofdgerecht is gebakken knolselderij met walnoten; rode bietensalade met yacon en rucola; goudgele puree van witte bonen, ui en kurkuma. Als nagerecht eten we gierstcreme met dadels.

Tussen de gangen door en na het eten gaat Kathinka Kamphuis met ons zingen. Kathinka is musicus en de boerin van 't Leeuweriksveld. Zij begeleidt verschillende koren en bespeelt diverse instrumenten. Samen zingen kan veel plezier en verbinding geven. Ik hoor mensen zeggen: 'ik kan niet zingen'. Juist dan nodig ik u uit om toch mee te doen. Geef u zelf de kans om te ervaren dat iedereen kan zingen en daaraan plezier kan beleven.

In februari is er een vrijgezellenfeest; we gaan Oogsten, Koken en Eten: OKeE!

En er is weer een workshop Familiegeheimen uit de Marokkaanse keuken, dit keer zonder lunch en daarom goedkoper; € 49,95.
Samen met Mina Bahnini maakt u drie weckflessen met smaakmakers waarmee u de smaak van uw gerechten kunt verdiepen. U maakt Touma m'ragda (gefermenteerde knoflook), Hamed m'ragda (gefermenteerde citroen) en Smen (gefermenteerde roomboter).
De inhoud kunt u steeds weer aanvullen, de potten gaan levenslang mee. U krijgt een ‘hand-out’ met recepten en uitleg over geneeskrachtige werkingen. Smeer bijvoorbeeld een beetje Smen op een ontstoken wondje en het geneest snel.

Overigens was Eten wat de pot schaft met kerst een groot succes.
Jammergenoeg kon niet iedereen aansluiten omdat we met 42 mensen echt vol zaten. Het eten was heerlijk, de sfeer gemoedelijk en het koor De Leeuwerikken zorgde samen met Reike Nieuwman voor mooie bezielende momenten.
De eerste inschrijvingen voor kerst 2020 zijn alweer binnen!


Klik hier voor Nieuws uit 2019

Klik hier voor Nieuws uit 2018

Klik hier voor Nieuws uit 2017