Naar het Nieuws uit vorige jaren
april 2025
Natuurlijk eten we aspergesoep bij Eten wat de pot schaft op 30 april.
Het hoofdgerecht bestaat uit een lentesalade met quinoa met een yoghurtsaus en croutons, daarbij bietenburgertjes, 'vogelnestjes' met zoete bataat, een groene currysaus met brandnetel en zevenblad en rijst. Als toet eten we door Mees persoonlijk gebakken Eclairs, met verse muntthee.
Aanmelden via info@oogstenkokeneneten.nl
Bijdrage € 25,-
De workshop Koken met de seizoenen wordt vervolgd op 19 juli. We gaan dan koken met zomergroentes. We werken leuke recepten uit die niet moeilijk zijn. En aansluitend smullen we van onze creaties. Natuurlijk krijg je de recepten mee, zodat je er thuis mee kunt pronken! De link om je aan te melden volgt in de nieuwsbrief van mei.
Op 17 mei is het eerste Biologisch Dynamische diner op 't Leeuweriksveld. Meer info via www.bdvereniging.nl/biodyneren.
Om 16.00 uur start een rondleiding over het tuinbouwbedrijf door boer Wouter Kamphuis en boerin Kathinka Kamphuis. Aansluitend is er een driegangenmenu, met amuse. Tussen de gangen door is er poëzie en performance door Zatarra Rafael. Tevens is er een presentatie van Biologisch Dynamisch geteelde wijn uit Nederland door Marteniek Bierman die zijn wijngaard heeft vlakbij Vorden. En bakker Kay bakt stokbrood van boekweitmeel van het Land van Ons.
Bijdrage € 35,-; Betaling is reservering. NL25ASNB0932325718 t.n.v. A.S. Rollema Emmen o.v.v. BD diner 17 mei.
maart 2025
Op woensdag 26 maart is er weer Eten wat de pot schaft.
Het voorgerecht is een brandneteltomatensoep en als toet eten we gemarineerde en gebakken peertjes met kokosyoghurt. Het hoofdgerecht bestaat uit Surinaamse kerrietofu, een heerlijk gerecht. Ik kookte het voor een groep op de Maanhoeve die geen vegetarisch eten gewend is en ze waren allemaal verkocht! Daarbij bloemkoolrijst en een salade met vijgen en mandarijn.
Aanmelden via info@oogstenkokeneneten.nl
Bijdrage € 25,-
Aansluitend kunt u een huiskamerconcert genaamd 'Muzikale Verhalen' bezoeken verzorgd door Pianist Imke Jelle van Dam (1950), hij komt oorspronkelijk uit de wereld van de lichte muziek en cellist Ephraïm van IJzerlooij (1983) die klassiek is opgeleid. Het concert wordt een mix van eigen composities en klassieke muziek. Het programma richt zich op een publiek vanaf circa 7 jaar.
Woensdag 26 maart 2025, 19.30 - 21.30 uur op 't Leeuweriksveld.
Vrijwillige bijdrage na afloop (richtbedrag € 15).
De workshop 'Koken met de seizoenen' wordt vervolgd op 19 april.
Dit keer koken we met lentegroentes. We werken een 8-tal originele, mooie en smakelijke recepten uit die we gezamenlijk gaan opeten. Natuurlijk krijg je de recepten mee, zodat je er thuis mee kunt pronken! Aanmelding en meer info via de website van Velt.
Dit jaar verzorg ik drie Biologisch-Dynamische diners in Emmen en Echten. De eerstkomende is op 17 mei op 't Leeuweriksveld.
Speciaal voor de koks van deze diners, die overal in het land worden georganiseerd, is een cursus Biologisch Dynamisch koken opgezet die ik volg.
Om 16.00 uur start een rondleiding over het tuinbouwbedrijf door boer Wouter Kamphuis en boerin Kathinka Kamphuis. Aansluitend is er een drie gangen menu, met amuse. Tussen de gangen door is er poëzie en performance door Zatarra Rafael. Tevens is er een presentatie van Biologisch-Dynamisch geteelde wijn uit Nederland door Marteniek Bierman die zijn wijngaard heeft vlakbij Vorden.
Bijdrage € 35,-
Betaling is reservering. NL25ASNB0932325718 t.n.v. A.S. Rollema Emmen o.v.v. BD diner 17 mei
februari 2025
Schuif gezellig aan bij Eten wat de pot schaft op 26 februari. We eten soep met Lichtwortel. Op zaterdag 8 februari jl. was er een goed bezochte informatiebijeenkomst waarin Wouter Kamphuis en Yenna Leenbeek-Zhang vertelden over dit bijzondere gewas.
Lees hier een artikel hierover.
Het BD diner op 11 oktober dit jaar krijgt de titel: ‘Een culinaire reis met de Lichtwortel’.
Het hoofdgerecht volgende week woensdag is worteltartaar, een salade met yacon, knapperige aardpeer met salie en courgette kaaskoekjes. Dit keer een speciaal toetje: pompoentaart met slagroom.. We hebben hem gebakken tijdens de workshop 'Koken met de seizoenen' van Velt afgelopen zaterdag. ‘Nu weet ik wat ik met de pompoen ga doen die er nog steeds ligt’, riep een van de deelnemers enthousiast. De workshop krijgt een vervolg met de lentegroentes op 19 april a.s. Zin om mee te doen? Geef je op bij de activiteitencommissie van Velt via info.ecovangrondtotmond@velt.nu.
De zomer- en herfstgroentes volgen.
Bijdrage Eten wat de pot schaft € 25,-
Aanvang 18.00 uur.
Meer info via 06 1919 9934. Opgave via info@oogstenkokeneneten.nl.
Verbaasd en blij verrast was de uit China afkomstige Yenna toen ze vanuit Den Haag verhuisde naar Drenthe en ontdekte dat de Lichtwortel wordt geteeld en verkocht in de boerderijwinkel van ‘t Leeuweriksveld. Yenna Leenbeek-Zhang pendelt wekelijks naar Den Haag waar zij het lichtwortelpoeder gebruikt in haar natuurgeneeskundige praktijk. Maar dan in gedroogde vorm en er gaat natuurlijk niets boven vers.
Toen boer Wouter Kamphuis ontdekte dat er een klant een kilo per week van zijn Lichtwortel afnam ontstond het idee om samen een presentatie te geven en die bijeenkomst werd zaterdag 1 februari jl. druk bezocht. In China zijn voeding en gezondheid nauw verbonden. De Lichtwortel wordt al teruggevonden in kruidenboeken van voor de start van onze jaartelling. Daar wordt beschreven dat de wortel onze zintuigen gezond en helder maakt. Yenna gebruikt het in haar praktijk om ontregelde bloedsuikerspiegels te reguleren en hormoonbalansen te herstellen. Ook werkt de Lichtwortel ondersteunend bij spijsverteringsklachten en het versterken van het immuunsysteem. De wortel bevat veel vitamines en mineralen waaronder ijzer en aminozuren.
Boer Wouter Kamphuis is geïnspireerd tot het telen van de Lichtwortel vanuit de antroposofie. Die wetenschap zegt dat de Lichtwortel de enige plant is die licht-ether kan opslaan en vasthouden. Zo wordt de kracht van het licht aan degene doorgegeven die de lichtwortel eet, en die kracht hebben we nodig om helder te kunnen denken. In Azië eten de mensen de wortel als ze ziek zijn, omdat er weinig energie nodig schijnt te zijn om de wortel te verteren.
De wortel is nu nog prijzig: € 29,50 per kilo. De teelt is complex en duurt tenminste twee jaar. De wortel groeit ruim een meter de grond in en oogsten is dan ook een hele klus. Bovendien moet je als boer zorgen dat de grond los is, alhoewel de wortel een enorme kracht heeft en zichzelf de aarde in boort. De plant boven de grond wordt ruim 2 meter hoog, er zijn palen nodig om te ondersteunen. Op dit moment lijkt de ontwikkeling van speciale machines voor het vereenvoudigen van de teelt en oogst te lukken en dan kan de prijs omlaag.
Yenna had koekjes gebakken voor het publiek en gaf recepten zoals roerbakken met paprika, stamppot met zoete aardappel en stomen met groentes. Ter plekke werd besloten om 26 februari a.s. soep met Lichtwortel op het menu te zetten van ‘Eten wat de pot schaft’. En het BD diner van 11 oktober dit jaar krijgt de titel: ‘Een culinaire reis met de Lichtwortel’.
januari 2025
Volgende week woensdag, 29 januari, organiseer ik weer een Eten wat de pot schaft. U bent van harte uitgenodigd om aan te schuiven om 18.00 uur, er is nog voldoende plaats. Het menu blijft een verrassing. De prijs is nu € 25,- per maaltijd: een driegangenmenu met uitsluitend biologische (en vaak ook dynamische) ingrediënten.
Aanmelden uiterlijk zondag 26 januari via info@oogstenkokeneneten.nl
Graag uw aandacht voor de workshop Kook het seizoen die dit jaar vier keer wordt gegeven op ‘t Leeuweriksveld. Op
15 februari pakken we de groentes van de winter. Alle groentes die nu te oogsten zijn verwerken we tot een gezamenlijke maaltijd. Natuurlijk krijgt iedereen alle recepten. En daarnaast ook informatie over hoe de groentes te telen.
Van 14.30 tot 19.30 uur begeleidt Ilse Muller (Vereniging Voor Ecologisch Leven en Tuinieren) u samen met Alberta Rollema bij het koken van verschillende en gevarieerde recepten.
Aanmelden kan via info.ecovangrondtotmond@velt.nu.
Kosten voor Velt-leden € 28,50 en voor niet-leden € 33,50.
Tijdens de kersteditie van Eten wat de pot schaft verzorgde Zatarra Rafaël een prachtig optreden. Zij liet onder andere een gedicht horen:
In den nieuwe morgen
straalt een licht
is het de raaf die zingt:
"Laat los, laat los je zorgen"
Sta toe, sta toe je verbeelding
voor het is je grootse kracht
creatie voor een wereld die lacht
"Laat los, laat los je zorgen"
Verwacht geen lofzang van een ander
wees zelf het lied dat je graag horen wil
in de nieuwe wereld in den morgen
Mooi is dat Zatarra de BD (Biologisch dynamische) diners die dit jaar ook weer worden georganiseerd op ‘t Leeuweriksveld (17 mei en 11 oktober) gaat ondersteunen met haar kunsten. Meer informatie over haar op zrphoto.nl.
© Oogsten Koken en Eten - Laan van de Eekharst 119 7823 AC Emmen - tel. 06 19 19 99 34 info@oogstenkokeneneten.nl
Home Oogsten Koken en Eten Eten wat de pot schaft Kok(en) op locatie Nieuws Agenda Foto's Over mij Contact Links