oogstenkokeneten

HOME Oogsten Koken en Eten Eten wat de pot schaft Kok(en) op locatie
Nieuws Agenda Foto's Over mij Contact Links

Nieuws uit 2021

2017 2018 2019 2020 2021 2022


7 december 2021

Lieve mensen,

Wat nodigt deze tijd uit om keuzes te maken. 'Ga ik nu wel koken, of niet?' Nog een kleine 2 weken dan is het 18 december en dan heb ik het kerstmaal gepland. Dit is een donkere tijd waarin we behoefte hebben aan lichtpuntjes… Dus ga ik koken op 18 december en u kunt afhalen. Geeft u zich uiterlijk 12 december op en u hoort van mij hoe laat u op de kookzolder het eten kunt afhalen (ongeveer 16.30 uur) en hoeveel potten en pannen u daarvoor mee moet nemen.

Het kerstmenu: u kunt kiezen uit de vlees- of veganistische variant.
Vegan: courgette met shi-i-take en mosterdsaus, tartaar van zoete aardappel met een vinaigrette van zwarte knoflook
Vlees: courgette met ossetong en mosterdsaus; rollade
En verder: bouillon van shi-i-takes en oesterzwammen; carpaccio van rode biet en yacon, stoofpeertjes, spruitjes met notensaus, chutney van kweepeer, salade van huisgemaakte zuurkool, knolselderij met linzen, hazelnoot en munt, ijs (ook vegan) met vruchten en slagroom als toet.

En zo schuiven we alweer naar de kerstdagen en de jaarwisseling.

Voor het nieuwe jaar streef ik naar een open hart met ruimte voor gesprek, respect en liefde naar onszelf en elkaar.
Veel wijsheid en contact met ons innerlijk licht wens ik iedereen toe.

Tenslotte een mooi plaatje van 2 afhalers die er thuis een feestje van hebben gemaakt!

afhaalmaaltijd


13 november 2021

Zo ontstaat er zomaar iets nieuws; 'Mijn kleinkinderen zijn thuis; kan ik porties voor ze meenemen?' en 'Mijn man voelt zich niet zo lekker, mogen we het eten ophalen?'

Dus: als u wel wilt eten maar niet kunt/wilt aanschuiven dan kunt u rond half 6 eten komen AFHALEN. U belt dan 's morgens om te checken hoeveel pannen/bakjes/potten u moet meenemen. Opgeven uiterlijk de zondag ervoor.

Op 27 oktober aten we tarte tartin, dat is een omgekeerde taart. Je legt eerst de inhoud van de taart op de bodem (denk om bakpapier!) en doet het deeg erover heen. Als het klaar is kieper je het geheel om; mooi! En dan met kweeperen uit de tuin van de blauwe bessengaard van Ton en Wil Besselink. En we aten soep van tamme kastanjes; zelf gezocht in het bos.

Ik heb weer heerlijk mogen koken voor een retraite van Kirsten Sanderse — hetstralendehart.com

Mooi was de kinderkookworkshop. Meike werd 10 jaar! Ze gingen eieren rapen met boer Wouter. Met de eieren werden pannekoeken gebakken! En in het begin wist niemand wat een pastinaak is. Nu ze die zelf hebben geoogst en er frietjes van hebben gemaakt, weten ze het voor de rest van hun leven! Dat is pas winst.

Zuurkool maken doen we 20 november. De workshop zit vol. Als er genoeg belangstelling is, plannen we er nog een, dus laat me dat weten!

Op 24 november is er Eten wat de pot schaft. Om 18.00 uur kunt u aanschuiven als u zich heeft opgegeven. Het menu is wortelpeterseliesoep, een ovenschotel van koolrabi met tomaat, zwarte rijst en een salade met yacon en walnoten. Als toe mandarijnentriffle met Jersey yoghurt.

Op zaterdag 18 december is er een speciale kerst Eten wat de pot schaft met in ieder geval een wintervertelling 'Het gat in de lucht', door Martin Rhebergen. “…het klonk als het getingel van een klokje, als de lentewind door de jonge blaadjes van de berk…”


oktober-november 2021

'Ze hebben echt lekker gegeten!' vertelde een gast die haar moeder en zus had meegenomen naar Eten wat de pot schaft. Ik was trots omdat het menu veganistisch was en deze mensen gewend zijn aan gangbaar eten. Het was ook nog eens beregezellig, dus een geslaagde avond!

Op 27 oktober kunt u weer aanschuiven. Het menu is dit keer een soep van tamme kastanjes met zoete bataat en cashewnoten, prei met een gerookte paprika-saus, Borek (uit de Turkse keuken, een hapje met filodeeg), puree, een groene salade en als toe Tarte Tartin van kweeperen.

Op 9 oktober was de jaarlijkse Appelsapdag. Ook deze dag was geslaagd en de mensen van de appelsap-persmachine hebben al laten weten dat ze volgend jaar weer komen! Met gezellige kraampjes, muziek en prachtig weer kon de dag niet meer stuk.

En… ik ga weer zuurkool maken. De grote pot van 25 liter vullen en ook weckflesjes maken, zodat mensen thuis hun eigen zuurkool kunnen laten rijpen. Als u mee wilt doen dan kan dat. Zaterdag 13 november beginnen we om 12 uur met snijden. U kunt helpen bij het snijden van de witte kool met de keuken-machines of gewoon met de hand. Er zijn weckpotten van een liter en ca 750 gram. U gaat naar huis met een gevulde pot en gebruiksaanwijzing. Na 7 tot 8 weken is de zuurkool klaar.
Bijdrage € 15,-. Tegen de kerst is ook de zuurkool uit de grote pot klaar en kunt u een zakje kopen in de boerderijwinkel van 't Leeuweriksveld.

Verder mag ik weer het eten voor een verjaardag en de catering van een retraite, door Kirsten Sanderse van 'Het Stralende Hart', verzorgen. Begin november is er een kinderworkshop, we gaan Oogsten Koken en Eten (OKeE).


september 2021

Een van de mooie dingen in Nederland vind ik de wisseling van de seizoenen. De eerste pompoenen zijn er alweer, de maisvelden op volle kracht en straks weer kale velden, de frisse herfstgeur en de rijke oogst van bramen, late frambozen, blauwe bessen, de zoveelste courgette… Maar ja, de 'zomer' is wel alweer bijna voorbij. Tijd om (h)eerlijke en fijne momenten te organiseren!

Op 29 september gaan we Eten wat de pot schaft. Er zijn al ruim 20 aanmeldingen dus wacht niet te lang met aanmelden. En over het menu… dit keer zwijg ik in alle talen. Het wordt dus echt 'eten wat de pot schaft'. Opgave via info@oogstenkokeneneten.nl.
En… achteraf vertel ik wat u gegeten heeft.

Mijn collega van 't Leeuweriksveld Martin Rhebergen gaat 10 september een programma verzorgen met liedjes, sketches en verhaaltjes. Als u komt dan weet ik bijna zeker dat u verrast zult zijn over de Kleine Kunsten van Martin.
Aanvang 19.30, gratis toegang (de pet gaat rond aan het eind). Tussendoor en na afloop is er een hapje en drankje waarvoor ik mag zorgen.

Dan is er 17/18/19 september een retraite verzorgd door Kirsten Sanderse van Het Stralende Hart (www.hetstralendehart.com). De catering gebeurt door OKeE.

Op 9 oktober is de jaarlijkse Appelsapdag. De appelpers komt naar 't Leeuweriksveld en u kunt uw fruit (appels, peren, druiven) tot sap laten persen. Opgave en meer info via anneke@andri.nl. Er zijn allerlei kraampjes waaronder die van OKeE.


juli 2021

Volle bak op 30 juni, met 40 man Eten wat de pot schaft in de boerenschuur tussen de kwetterende zwaluwen en met mooie muziek van Christy en Azzar. Het eten was smakelijk en de sfeer gezellig. Veel trouwe bezoekers en ook weer nieuwe gezichten. Het is hard werken, trap op trap af, maar de moeite waard!

En er is een afscheid. Een afscheid van mijn trouwe kookmaat: Syta Zwart. Ruim vijf jaar hebben we samengewerkt. Syta is zich aan het omscholen tot meubelstoffeerder en heeft het nu al druk met opdrachten. Daardoor kan ze niet meer helpen met koken. Syta, hartstikke bedankt voor de fijne samenwerking. Wat zal ik je missen; omdat je hard en goed kan werken, maar vooral ook omdat we een band hebben opgebouwd en maar een half woord nodig hebben vanelkaar. Heel veel succes met je nieuwe toekomst!

Sedna, een welzijninstelling van ZO Drenthe, komt met een groep Oogsten, Koken en Eten, OKeE! Zij krijgen een rondleiding van boer Wouter Kamphuis, gaan groentes oogsten en gezamenlijk aan de slag op de kookzolder. Binnen een uur hebben ze een (h)eerlijke maaltijd voor zichzelf gemaakt.

Verder mag ik koken voor een jarige die die haar vriendinnen culinair wil verwennen.

Nog een mooie opdracht; de catering verzorgen tijdens de retraites van hetstralendehart.com van Kirsten Sanderse. Kortom: de flow zit er weer in.

En op 21 juli gaan we weer Eten wat de pot schaft. We eten venkelsoep, courgettespaghetti met shi-itake en roomkaas, tomatensalade met feta en olijven en zelfgemaakte vegetarische worstjes met roomsaus. Als toetje een 'blueberry' room-kaas taartje. Aanmelden (met opgave van dieetwensen) kan tot en met 18 juli via info@oogstenkokeneneten.nl
of 06 19 19 99 34.


juni 2021

We gaan weer eten!

Op woensdag 30 juni a.s. om 18.30 uur gaan we weer Eten wat de pot schaft bij 't Leeuweriksveld in Emmen.

Er is een buffet met soep van verse tomaten, gepofte nieuwe aardappel met tzatziki, salade, een kikkererwtenburger en als toetje mousse van witte chocolade met geitenkaas en frambozencoulis.

U mag uw eigen (camping)tafeltje, borden met bestek meenemen. Wij zorgen voor een wasstraat waar u na afloop kunt afwassen. Er zijn stoelen genoeg. Bij aankomst zoekt u een plek op het erf of in de boerenschuur.
Er komt ook een grote tafel waar u kunt aanschuiven, als u bij anderen aan tafel wilt eten. Graag even aangeven bij uw aanmelding.

De bijdrage is € 15,- pp en drankjes zijn € 2,50 pp. Na afloop staat een kistje klaar waar u kunt afrekenen.

Aanmelden kan tot en met 27 juni via info@oogstenkokeneneten.nl of 06 19 19 99 34.

Graag tot ziens!