oogstenkokeneten

HOME Oogsten Koken en Eten Workshops Eten wat de pot schaft Kok(en) op locatie
Nieuws Agenda Over mij Contact Links

Nieuws

april - mei 2019

Nieuwsbrief OKeE april - mei 2019

Op 24 april kunt u weer aanschuiven. We eten een smakelijke venkelsoep met zoete bataat, quinoa pannenkoekjes met andijvie en een mosterdsaus en als toetje een rabarbercrunchy.
Mocht u een groente niet lusten, kom juist dan! In de eerste plaats zijn de groentes van 't Leeuweriksveld zeer smakelijk en in de tweede plaats wordt gewerkt met overheerlijke recepten. Ik heb al vaak opmerkingen gehoord in de trant van: 'ik dacht dat ik geen pompoen lustte, maar ik vond het heerlijk!' Of: 'Ik eet nooit venkel, maar dit at ik met smaak op!'. Dus laat u verrassen!

Verder verzorg ik op tweede paasdag de catering voor de open dag van een bevriende biologische plantenkweker in Maarsbergen. In het blad van Groei en Bloei november/december 2018 staat een mooi intervieuw met deze kweker, Jan van der Hoorn.

Er komt weer een groep Oogsten Koken en Eten. Ze gaan met de boer asperges steken en maken er daarna heerlijke dingen mee op de kookzolder.
Dan is er een groep die zich laat rondleiden op 't Leeuweriksveld en aansluitend gaat lunchen, natuurlijk met (h)eerlijke verse producten van 't Leeuweriksveld.
Dus weer volop activiteiten voor Oogsten Koken en Eten, helemaal OKeE!


maart - april 2019

Nieuwsbrief OKeE maart - april 2019

Op 27 maart komt klassiek homeopaat Ynette Mulder - de Ronde aanschuiven bij Eten wat de pot schaft. Aansluitend verzorgt zij een lezing over hooikoorts. Wanneer u daarbij wilt zijn dan graag vermelden bij de opgave voor het eten.

Zo kondigt Ynette haar lezing aan:

Klassieke homeopathie en hooikoorts.

Het voorjaar komt er weer aan, en dat is niet voor alle mensen een prettige periode. Want al dat moois van ontluikende bloesem, uitbottend blad, bloeiend gras etc, kan óók voor veel klachten zorgen. En dan is het genieten ver te zoeken.
Regulier worden er dan medicijnen voorgeschreven, zgn antihistaminica. Zij onderdrukken de reactie van het lichaam zodat de klachten minder erg ervaren worden. Maar is het dan genezen…?? Nee, niet echt… het volgende jaar zijn de klachten er gewoon weer, en vaak nog een beetje erger.
In plaats van het onderdrukken van de symptomen met medicatie, en dus niet oplossen, kun je mbv klassieke homeopathie juist het lichaam helpen het wel op te lossen. Je geeft het als het ware de eigen handvaten weer terug om normaal te reageren op de omgeving.
Hoe dat gaat? Dat vertel ik graag op 27 maart na Eten wat de pot schaft op de kookzolder van het Leeuweriksveld.

We eten een overheerlijke tomatensoep met brandneteltopjes. En verder krieltjes met rozemarijn uit de oven, een dressing van kwark met paardebloemblad, barbarakruid en bieslook, een wortelsalade met kefir (gemaakt door de vaste gasten Gert en Jetty) en snijbiet. Als toetje hebben we een salade van mandarijn met echte vanille. Dus het wordt weer smullen!


februari - maart 2019

Nieuwsbrief OKeE februari - maart 2019

Dit is zo'n periode waarin de nieuwe frisse lentegroentes er nog niet zijn en de wintergroentes al tig keer op het bord zijn geweest. Wat moet je nu op tafel zetten?

'Saaie' groentes verrassend serveren, dat kan Yotam Ottolenghi! Geroosterde knolselderij en spitskool, recepten om je vingers bij op te eten! En een heerlijke tomaten-linzensoep met …brandneteltopjes; dat gaan we voor u maken op 27 februari a.s.

Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor de workshop Zuivelvrije Toetjes. We werken o.a. met zijdentofu, maken veganistische bounties en pudding met rode biet!

Aansluitend op de Eten wat de pot schaft van 27 maart, verzorgt klassiek homeopaat Ynette Mulder-de Ronde uit Emmen een lezing over de griepprik en hooikoorts. Moet je nou wel of niet een griepprik halen. Ynette heeft er een duidelijk standpunt over dat ze graag met u deelt.


januari - februari 2019

Nieuwsbrief OKeE januari - februari 2019

Schuift u aan op 31 januari? We eten 'gewone' wintergroenten met een bijzonder recept: een Boulangere van drie wortelgewassen: knolselderij, koolraap en pastinaak, met een gevulde paddenstoel en… rode rijst.
Bij Boulangere hoort een verhaal: Toen de vrouwen in de vorige eeuw naar hun werk op het land gingen, hadden ze 's avonds geen tijd om een warme maaltijd te bereiden, dus maakten ze dit 's morgens klaar en de schotel werd bij de plaatselijke bakker gebakken en warm gehouden. Zelf hadden ze nog geen oven, vandaar dat dit gerecht in het Frans 'van de bakker' heet.
Rode rijst heb ik leren kennen tijdens een retraite van 'Mind only'. De leider, Cuong Lu, komt uit Vietnam en daar is het dagelijkse kost. Het schijnt cholesterolverlagend te werken.

Verder staat een workshop Zuivelvrije toetjes op het programma. Voor iedereen die eens iets anders als yoghurt met vla op tafel wil zetten, minder lactose of veganistisch wil eten. Er liggen meerdere recepten met alle ingredienten voor u klaar. U gaat in tweetallen aan de slag. We eindigen met een proeverij en u krijgt alle recepten mee naar huis.


Klik hier voor Nieuws uit 2018

Klik hier voor Nieuws uit 2017