oogstenkokeneten

HOME Oogsten Koken en Eten Eten wat de pot schaft Kok(en) op locatie
Nieuws Agenda Foto's Over mij Contact Links

Nieuws uit 2020

2017 2018 2019 2020 2021 2022


oktober - november 2020

Nieuwsbrief OKeE oktober - november 2020

U kunt weer aanschuiven op 28 oktober om 18.00 uur bij Eten wat de pot schaft. Aansluitend, om 20.00 uur, geeft Marc Siepman een lezing. Op zijn website www.marcsiepman.nl stelt hij zichzelf als volgt voor:

Ik zet me in voor een planeet waarop we ons weer onderling afhankelijk voelen. Waarop alles en iedereen in vrijheid toegang heeft tot gezonde voeding, schoon water, schone lucht en beschutting. Ik werk niet meer voor geld, maar een gift is altijd welkom. We hebben namelijk nog wel geld nodig om te kunnen doen wat er moet gebeuren.

De lezing Alle kleine beestjes helpen gaat over de talloze organismen die (soms deeltijds) in de bodem leven, zoals bacteriën, protozoa, schimmels, geleedpotigen, wormen, insecten en zoogdieren. Hoewel we ze niet zien, zijn ze ongelofelijk belangrijk voor de gezondheid van de biosfeer.

We eten soep van geroosterde tomaten (heerlijk recept van Rineke Dijkinga), boerenkool met paddestoelen, friet van pastinaak en knoflooksaus en als toetje appelcrumble natuurlijk met slagroom.
Maximaal 20 personen.
U kunt zich voor zowel het eten als de lezing opgeven, maar beiden zijn ook apart te boeken. Geef aan of u bij anderen aan wilt schuiven of apart aan een tafeltje (wij zorgen voor kleine tafeltjes). En natuurlijk geldt ook bij ons: als u verkouden bent of zich niet lekker voelt: blijf thuis. Wij zorgen ervoor dat u 1,5 meter afstand kunt houden.


september - oktober 2020

Nieuwsbrief OKeE september - oktober 2020

Op woensdag 30 september EN/OF op vrijdag 2 oktober kunt u weer aanschuiven bij Eten wat de pot schaft. Aanmelden tot 27 september. We beginnen om 18.30 uur! Per avond zijn maximaal 20 personen welkom. Neem zelf een klein tafeltje mee (geef door als dat niet lukt). Aanschuiven aan een grotere tafel als u alleen komt of met anderen aan tafel wilt kan ook.

Op de kookzolder hebben we grote tafels. Daarom vragen we de gasten om hun eigen (camping)tafeltje mee te nemen. Stoelen hebben we genoeg. U mag zelf een plekje op zolder uitzoeken. Als u maar 1,5 meter afstand houdt van andere tafeltjes. U mag zelf uw eten afhalen van het buffet. Voor de mensen die alleen komen of liever met anderen aan tafel zitten, maken we een grote eettafel. U mag aanschuiven op 1,5 meter afstand.

Uiteraard geldt ook bij ons: als u of een huisgenoot de afgelopen 24 uur ziek bent geweest (hoesten, verkouden, koorts vanaf 38 graden, benauwdheid) dan mag u niet meedoen.

We eten soep van verse tomaten, maiskoekjes, salade, een ovenschotel van pompoen met spinazie en rocquefort. Een toetje met rozenwater, kardemon en verse vruchten.

De bijdrage is € 15,- en drankjes € 2,50.
Aanmelden tot 27 september via info@oogstenkokeneneten.nl of 0619199934. Vermeld of u woensdag 30 september of vrijdag 2 oktober komt.
We beginnen om 18.30 uur met het eten op de Zandzoom 72.

We leven in een bijzondere tijd waarin veel lastige dingen gebeuren. Gelukkig gebeuren er ook mooie dingen. Zo kreeg ik een prachtige oven. Dankjewel Catherine Vandepitte en Hubert van Ham van Balance yoga www.balanceyoga.nl uit Exloo!


juli 2020

Nieuwsbrief OKeE juli 2020

Op 29 juli kun je weer aanschuiven bij 'Eten wat de pot schaft'. Aanmelden tot 27 juli. We beginnen om 18.30 uur!

De volgeboekte Eten wat de pot schaft van 23 juni was erg gezellig. Iedereen zocht een plekje op het erf in de schaduw of in de boerenschuur, tussen de zwaluwen. Het eten was smakelijk en Inge en Geert zorgen voor muziek.
Het is net alsof je op de camping zit’ en ‘Heerlijk, hier was ik aan toe, even iets positiefs’.
Er ontstonden nieuwe muziekkoppels en ook de succesvolle crowdfunding van 't Leeuweriksveld (aankoop buur-boerderij voor woon-werk gemeenschap) kreeg belangstelling. Dus gaan we het op 29 juli op dezelfde manier organiseren:

Op de kookzolder hebben we alleen maar grote tafels. Daarom vragen we de gasten om hun eigen (camping)tafeltje mee te nemen. Stoelen hebben we genoeg. U mag zelf een plekje uitzoeken; op zolder, ergens op het erf of in de boerenschuur. Als u maar 1,5 meter afstand houdt van andere tafeltjes. U mag zelf uw eten afhalen van het buffet in de schuur. U mag uw eigen bord en bestek meenemen van huis. Afwassen mag u ook zelf doen; we maken een wasstraat. Voor de mensen die alleen komen of liever met anderen aan tafel zitten, maken we een grote eettafel. U mag aanschuiven op 1,5 meter afstand van anderen.

Uiteraard geldt ook bij ons: als u of een huisgenoot de afgelopen 24 uur ziek bent geweest (hoesten, verkouden, koorts vanaf 38 graden, benauwdheid) dan mag u niet meedoen.

We eten soep van rode biet met witte kool, een tomaten- en aardappelsalade, paddenstoelentapenade, geroosterde worteltjes en cordon bleu van seitan. Het toetje is een meloenpizza.

De kosten zijn € 15,- en drankjes € 2,50. Aanmelden tot 27 juli via info@oogstenkokeneneten.nl of 0619199934. We beginnen om 18.30 uur (!) met het eten op de Zandzoom 72.


juni 2020

Nieuwsbrief OKeE juni 2020

JAAAA, we mogen weer! Weliswaar gelden er nog een aantal beperkingen, maar daar hebben we wat op gevonden. U kunt weer aanschuiven op 24 juni. We gaan dat op de volgende manier doen:

Op de kookzolder hebben we alleen maar grote tafels. Daarom vragen we de gasten om hun eigen (camping)tafeltje mee te nemen.
Stoelen hebben we genoeg. U mag zelf een plekje uitzoeken; op zolder, ergens op het erf of in de boerenschuur. Als u maar 1,5 meter afstand houdt van andere tafeltjes.
U mag zelf uw eten afhalen. We maken een buffet in de schuur. U mag uw eigen bord en bestek meenemen van huis. Afwassen mag u ook zelf doen; we maken een wasstraat. Voor de mensen die alleen komen of liever met anderen aan tafel zitten, maken we een grote eettafel. U mag aanschuiven op 1,5 meter afstand van anderen.

Uiteraard geldt ook bij ons: als u of een huisgenoot de afgelopen 24 uur ziek bent geweest (hoesten, verkouden, koorts vanaf 38 graden, benauwdheid) dan mag u niet meedoen.

We eten lekker vers van het seizoen en van eigen (Leeuweriksveld-)erf:
aspergesoep (het kan nog net na 21 juni, de langste dag),
geroosterde spitskool,
nieuwe aardappels met kruidenboter,
verse salade
en linzenballetjes.
Het toetje is rabarbercompote met roomse kervel, aardbeien en slagroom.
Er is achtergrondmuziek (accordeon) door Ingeborgh van Dranen.

De prijs voor dit drie gangen menu is (verhoogd naar) € 15,-. Aanmelden kan tot 22 juni; info@oogstenkokeneneten.nl. Het eten is klaar om 18.00 uur en meestal ronden we af ca 19.30 uur.

Op 29 juli is er weer een Eten wat de pot schaft. Hiervoor kunt u zich aanmelden tot 27 juli.

Van 1 tot 8 augustus ga ik meedoen aan het thema 'Weet wat je eet' dat wordt georganiseerd door de woonwerkgemeenschap Ecolonie in Frankrijk. In een vijfdaagse ga ik met cursisten aan de slag met verse producten uit de mooie groente- en kruidentuinen.

Tenslotte wil ik nog een woord van dank spreken voor de mensen die mij in deze coronatijd financiële ondersteuning aanboden. Omdat ik ook in de zorg werk, heb ik het niet nodig gehad. Maar ik vond het hartverwarmend. Er gebeuren gelukkig ook hele mooie dingen.


maart - april 2020

Nieuwsbrief OKeE maart - april 2020

Volle bak was het bij Eten wat de pot schaft in februari met lekker eten, mooie liedjes van Martin Rhebergen met een lach en een traan en een interessante lezing door Bianca Wilms.

Op 25 maart eten we mosterdsoep, curry met een groene salade en appelcrumble (met slagroom!) toe. Na het eten geeft Linda Dijkstra een lezing over duurzame kleding:

Op uitnodiging van Alberta Rollema van Oogsten Koken en Eten geef ik een interactieve lezing.
Na een over(h)eerlijk drie gangen menu gemaakt en geserveerd op de kookzolder van 't Leeuweriksveld, start deze meet-up om 19.30 uur. Met als inhoud: duurzame grondstoffen en materialen, het ontwerpproces, productie, certificeringen, keurmerken en circulaire mode.
Gedurende een uur kun je mij het ‘hemd van het lijf’ vragen… Daarnaast nog een ‘pop-up winkeltje’ mocht je nog (een) duurzame item(s) willen toevoegen aan je garderobe.

En u weet het: heeft u iets te vieren — ik denk met u mee over een diner of een (kook-)workshop.
Misschien is het wel iets voor u om met familie, vrienden of collega's te Oogsten, Koken en Eten. Samen met de boer het land op; tijdens de rondleiding horen over 't Leeuweriksveld en oogsten van groentes waarmee u samen gaat koken met mooie recepten die klaarliggen en daarna gezamenlijk te eten.


februari - maart 2020

Nieuwsbrief OKeE februari - maart 2020

Wat een vrolijkheid en plezier bij Eten wat de pot schaft in januari; met zijn allen aan een lange tafel en tussen de gangen door lekker zingen onder leiding van Kathinka Kamphuis. En er ontstond spontaan een nieuw idee. Mensen die komen Oogsten Koken en Eten, lunchen of eten, kunnen nu ook een workshop zingen bestellen.

De workshop Familiegeheimen uit de Marokkaanse keuken met Mina Bahnini was weer goed gevuld en geslaagd. De eerste aanvragen om de workshop op locatie te geven komen binnen.

En verder kook ik nu wekelijks bij iemand thuis, ook een leuk idee!

Bij Eten wat de pot schaft op 26 februari a.s. hebben we, naast lekker eten, weer muziek en een lezing.
Martin Rhebergen, medewerker van 't Leeuweriksveld, komt zingen tussen de gangen door.
Bekijk hier het optreden van Martin op het COC-songfestival vorig jaar.
Daarna geeft Bianca Wilms een lezing over natuurgeneeskunde. Beiden introduceren zichzelf:

Martin Rhebergen spartelt al jaren als medewerker rond op 't Leeuweriksveld. Wat u misschien niet weet, is dat hij zelf ook liedjes schrijft, en dat hij die een enkele keer in kleine kring ten gehore brengt, samen met zijn pianootje. De liedjes hebben veelal een roze randje, maar ook andere kleuren komen aan bod.
Tussen de gangen door zingt en speelt Martin "Liedjes om te huilen". Stoute schoenen, zijn gezicht, schapeloze nachten, Carlo van de kassa, je winterjas, blosjes op m'n wangen, jouw standbeeld van mij, een blauwe bloem… het zou allemaal langs kunnen komen.
Maarreh… Valt er ook nog wat te lachen? Ja hoor! Een lach boven de pudding, dat is wel de bedoeling.

Bianca Wilms - In de lezing ‘Natuurgeneeskunde – Hoe blijf ik gezond?’ vergelijkt Bianca Wilms van Inlijn Natuurgeneeskunde de leefstijlen van meerdere natuurvolken die gemiddeld uitzonderlijk gezond oud worden. Ze legt hierbij uit hoe deze gezondheid natuurgeneeskundig te verklaren is. Uit deze lezing zal blijken dat niet alleen veel bewegen en gezonde voeding een rol speelt. Ook zal ze uitleggen hoe natuurgeneeskundig naar gezondheid en ziekte wordt gekeken. Aan bod komt wat Natuurgeneeskunde is, wat het verschil is met regulier en wat haar manier van werken is. Daarin zal ze duidelijk maken waarom in de Natuurgeneeskunde niet één klacht, maar de mens met klachten centraal staat. Ook zal uit deze lezing blijken dat er in een Natuurgeneeskundig consult altijd gezocht wordt naar de dieper liggende oorzaak van ziekte. Zie ook www.inlijn.nu. Bijdrage € 5,-

Het menu voor de 26e is in ieder geval een pudding, zodat we kunnen 'lachen boven de pudding', zoals Martin omschrijft. Daarnaast eten we preisoep, gehaktballen van tofu en cashewnoten, vegetarische pasta en een komkommersalade.

Eind maart viert iemand haar 65e verjaardag met een diner en… een zangworkshop op de kookzolder.

En op 25 maart geeft Linda Dijkstra, na Eten wat de pot schaft, een lezing over ecologische kleding. Zij neemt creaties en stoffen mee. www.bee-dressed.nl


januari - februari 2020

Nieuwsbrief OKeE januari - februari 2020

Mag het nog? Ik doe het gewoon: Voor iedereen veel liefde, wijsheid en inzicht en voldoende rustmomenten en inspiratie voor het nieuwe jaar. Het zijn soms kleine dingen die ons goed doen. En daarom gaan we weer lekker voor u koken!

29 januari, Eten wat de pot schaft. We beginnen met een koolraap-soepje; gekookte koolraap bevat per 100 gram ± 25 mg vitamine C, veel belangrijke mineralen en maar 12 kcal per 100 gram. Het hoofdgerecht is gebakken knolselderij met walnoten; rode bietensalade met yacon en rucola; goudgele puree van witte bonen, ui en kurkuma. Als nagerecht eten we gierstcreme met dadels.

Tussen de gangen door en na het eten gaat Kathinka Kamphuis met ons zingen. Kathinka is musicus en de boerin van 't Leeuweriksveld. Zij begeleidt verschillende koren en bespeelt diverse instrumenten. Samen zingen kan veel plezier en verbinding geven. Ik hoor mensen zeggen: 'ik kan niet zingen'. Juist dan nodig ik u uit om toch mee te doen. Geef u zelf de kans om te ervaren dat iedereen kan zingen en daaraan plezier kan beleven.

In februari is er een vrijgezellenfeest; we gaan Oogsten, Koken en Eten: OKeE!

En er is weer een workshop Familiegeheimen uit de Marokkaanse keuken, dit keer zonder lunch en daarom goedkoper; € 49,95.
Samen met Mina Bahnini maakt u drie weckflessen met smaakmakers waarmee u de smaak van uw gerechten kunt verdiepen. U maakt Touma m'ragda (gefermenteerde knoflook), Hamed m'ragda (gefermenteerde citroen) en Smen (gefermenteerde roomboter).
De inhoud kunt u steeds weer aanvullen, de potten gaan levenslang mee. U krijgt een ‘hand-out’ met recepten en uitleg over geneeskrachtige werkingen. Smeer bijvoorbeeld een beetje Smen op een ontstoken wondje en het geneest snel.

Overigens was Eten wat de pot schaft met kerst een groot succes.
Jammergenoeg kon niet iedereen aansluiten omdat we met 42 mensen echt vol zaten. Het eten was heerlijk, de sfeer gemoedelijk en het koor De Leeuwerikken zorgde samen met Reike Nieuwman voor mooie bezielende momenten.
De eerste inschrijvingen voor kerst 2020 zijn alweer binnen!