oogstenkokeneten

HOME Oogsten Koken en Eten Eten wat de pot schaft Kok(en) op locatie
Nieuws Agenda Foto's Over mij Contact Links

Nieuws uit 2019

2017 2018 2019 2020 2021 2022


november - december 2019

Nieuwsbrief OKeE november - december 2019

De tijd vliegt naar december. De herfst is prachtig vind ik. Heb al een paar eekhoorntjesbrood paddestoelen geroosterd in de oven. Dat wordt straks met kerst een smakelijke bouillon. En de stoofpeertjes zijn ook al klaar.
Maar eerst hebben we nog Eten wat de pot schaft op 27 november. Het maken van het menu vind ik heerlijk om te doen. Eerst een flinke wandeling, dan een bak koffie, mooi klassiek muziekje en struinen. Struinen door de kookboeken, op internet. En dan met groentes van het seizoen werken natuurlijk.
Dit is het geworden: Minestronesoep, dan een salade van yacon, een bonenkoekje ('fritter' noemen ze dat) en boerenkool met yoghurtdressing. En het toetje is bananenroom met amandelen.

Het eerste en laatste recept heb ik uit het kookboek van Coby Schasfoort. Zij was met familie en vrienden op de kookzolder om te Oogsten, Koken en Eten. Zoals (bijna) altijd weer een mooi gebeuren. Ze nodigde mij uit in haar prachtige huis in Witteveen en zo ontdekte ik haar kookkunsten.

In de afgelopen periode hebben Mina Bahnini (www.habous-shopping.com) en ik twee workshops mogen geven: Familiegeheimen uit de Marokkaanse keuken. We hebben veel geleerd en ons format is nu mooi kompleet.
We gaan de workshop nog een keer geven op 8 februari 2020 op de kookzolder. En we gaan 'op locatie'. Dus heeft u tips of wilt u dat we naar u toekomen (als u 10-15 personen heeft komen we), laat het ons weten.

December wordt een maand van goed plannen. Er zijn twee cateringklussen (gelukkig doe ik dat samen met Tilly Braams, www.bakhuustillybraams.nl), er komt een bedrijf met 25 man Oogsten Koken en Eten en er is een kersteditie van Eten wat de pot schaft met koor en muziek. De flow zit erin, fijn is dat.


Extra nieuws

De workshop 'Familiegeheimen uit de Marokkaanse keuken' op 19 oktober is volgeboekt.

Omdat er meer belangstelling is, organiseren we een tweede workshop op 2 november van 11.00 tot 15.00 uur.
Aanmelden tot 28 oktober bij info@oogstenkokeneneten.nl.


oktober - november 2019

Nieuwsbrief OKeE oktober - november 2019

Op 30 oktober is er weer Eten wat de pot schaft.
We eten een lekker herfstmenu: puree van knolselderij en mierikswortel met een champignonragout. Daarbij geroerbakte palmkool met knoflook en natuurlijk een lekkere salade. Vooraf een pompoensoep met chutney en als toetje gevulde appels uit de oven met creme fraiche. Ik verheug me er nu al op.
Aansluitend geeft Ynette Mulder-De Ronde, klassiek homeopaat uit Emmen, een lezing over vaccinaties. Zij kondigt haar lezing aan:

Het is frequent in het nieuws het afgelopen jaar: (kinder)vaccinaties… verplichten of niet?? Het brengt veel onrust en roept ook veel vraagtekens op. Hoe veilig is het? Is er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan? Waarom die angst voor ziekten? In deze lezing kijken we hiernaar.'

Tijdens de superleuke workshop Pesto en Passata maken, ontstond al snijdend, kokend en babbelend een nieuw idee: Kookworkshops (dankjewel Margot!).
Het idee is om 4 keer per jaar gezamenlijk te koken voor € 30,- pp. Ik zorg voor de recepten en voorbereidingen. Maximaal 10 deelnemers. We beginnen om 15.00 uur met koffie en wat lekkers. Het menu wordt doorgesproken en we verdelen de taken. Dan gaan we het land op om te oogsten. Vervolgens gaan we koken en eten. Iedereen krijgt de recepten mee naar huis en er is koffie, thee en drankjes. We beginnen op 16 november. We ronden gezamenlijk af rond 19.00 uur.

Mina Bahnini heeft 25 september als gastkok heerlijke Marokkaanse gerechten voor ons gemaakt. Ze kreeg een staande ovatie en terecht. Op 19 oktober geeft ze haar eerste workshop Familiegeheimen uit de Marokkaanse keuken. Omdat de workshop al snel vol zat, hebben we een tweede georganiseerd op 2 november. Daar zijn nu nog 3 plaatsen.

Op 26 oktober gaan we zuurkool en pompoenchutney maken. U gaat u naar huis met een gevulde weckpot en instructies. Als het goed gaat (dat weet je maar nooit) kunt u met kerst uw eigengemaakte zuurkool (zoooo lekker…) serveren. En de chutney is heerlijk door bijv. een pompoensoep of als bijgerecht.

27 november is er weer een Eten wat de pot schaft met aansluitend een workshop Gedichten maken door voormalig gemeentedichteres Coby de Jonge.


september - oktober 2019

Nieuwsbrief OKeE september - oktober 2019

Eten wat de pot schaft werd in augustus druk bezocht. Met ruim 30 man was het weer een mooi en smaakvol gebeuren.

Het team van EKOPLAZA Emmen kwam Oogsten Koken en Eten. Op verzoek werd er veganistisch gekookt met de oogst die, na de rondleiding door boer Wouter Kamphuis, mee werd genomen naar de kookzolder. Een sfeervolle en leerzame bijeenkomst.

Op 14 september van 10-13 uur is er een workshop pesto en tomatenpasata maken. Een combinatie van deze twee staat garant voor een verrukkelijke pastasaus.

Mina Bahnini komt 25 september als gastkok om Marokkaanse gerechten te bereiden. Die worden deze keer op smaak gebracht met behulp van S'men; gefermenteerde roomboter, Tauma m'ragda; gefermenteerde knoflook en Hamed m'ragda; gefermenteerde citroen. U kunt proeven wat deze smaakmakers doen. Op 19 oktober kunt u deze gefermenteerde producten zelf maken.

En op 28 september is alweer de jaarlijkse Appelsapdag. Mensen laten hun appels tot sap persen op 't Leeuweriksveld. Als u dat ook wilt, kunt u contact opnemen met: anneke@andri.nl., Anneke van Berkum. Ook zijn er allerlei kraampjes en kunt u lunchen bij OKeE en Bakhuus Tilly Braams. Vooraf reserveren is fijn.

Op 19 oktober organiseren we een prachtige workshop: 'Familiegeheimen uit de Marokkaanse keuken'.

Op 26 oktober gaan we zuurkool en pompoenchutney maken. U gaat u naar huis met een gevulde weckpot en instructies. Als het goed gaat (dat weet je maar nooit) kunt u met kerst uw eigengemaakte zuurkool (zoooo lekker…) serveren. En de chutney is heerlijk door bijv. een pompoensoep of als bijgerecht.

En 30 oktober is er weer een Eten wat de pot schaft met aansluitend een lezing over vaccinaties door homeopaat Ynette Mulder- de Ronde.


augustus - september 2019

Nieuwsbrief OKeE augustus - september 2019

Het was een drukke zomer, met het verzorgen van een buffet en lunches op locatie, koken voor 70 mensen en Oogsten Koken en Eten met 30 kids! Gelukkig is alles goed gegaan, ondanks de soms tropische temperaturen.

Er staan leuke activiteiten op het programma; in september komt een bedrijf met haar personeel Oogsten Koken en Eten. Na een rondleiding over 't Leeuweriksveld, gaan de collega's koken met hun eigen oogst. En daarna natuurlijk lekker eten!

Op 28 augustus kunt u weer aanschuiven bij Eten wat de pot schaft.
We serveren wortel-citrussoep, Sigara Borek (gevulde rol van filodeeg), een ragout van courgette en knolselderij, geroosterde rode punt paprika, een salade en rode rijst. Als toetje een abrikozen kokosbowl. Dat wordt weer smullen!

Op 14 september van 14-16 uur is er een workshop Pesto en tomatenpasata maken. Een combinatie van deze twee staat garant voor een verrukkelijke pastasaus.

Op 25 september komt Mina Bahnini als gastkok bij Eten wat de pot schaft en eten we Marokkaanse gerechten. Die worden deze keer op smaak gebracht met behulp van gefermenteerde roomboter, knoflook en citroen. U kunt proeven wat deze smaakmakers doen. Op 19 oktober kunt u deze gefermenteerde producten zelf maken.

En op 28 september is alweer de jaarlijkse Appelsapdag. Mensen kunnen hun appels tot sap laten persen op 't Leeuweriksveld. Als u dat ook wilt doen, kunt u contact opnemen met Anneke van Berkum: anneke@andri.nl. Ook zijn er allerlei kraampjes en kunt u lunchen bij OKeE en Bakhuus Tilly Braams. Het zou fijn zijn als u hiervoor vooraf reserveert.

Op 19 oktober organiseren we een prachtige workshop: Familiegeheimen uit de Marokkaanse keuken. Meer informatie volgt.

Op 26 oktober gaan we Zuurkool en pompoenchutney maken. U gaat u naar huis met een gevulde weckpot en instructies. Als het goed gaat (dat weet je maar nooit) kunt u met kerst uw eigengemaakte zuurkool (zoooo lekker…) serveren. En de chutney is heerlijk door bijv. een pompoensoep of als bijgerecht.

En 30 oktober is er weer een Eten wat de pot schaft met aansluitend een lezing over vaccinaties door homeopaat Ynette Mulder- de Ronde.


4 augustus 2019

Workshop “Alles over blauwe bessen”

Op zaterdag 17 augustus organiseren wij (Ton & Wil Besselink in samenwerking met Oogsten Koken en Eten) de workshop

Alles over blauwe bessen

Eerst pluk je zelf de (h)eerlijke bessen, daarna werk je gezellig in groepjes en maak je diverse lekkere recepten. En dan: gezamenlijk smullen!

WaarBessengaard en Kookzolder op 't Leeuweriksveld, Zandzoom 72, 7814 JV Emmen
Wanneerzaterdag 17 augustus, 13:30 tot 16:00
Opgeven vóórwoensdag 14 augustus
Kosten€ 22,50 p.p., tot 16 jaar € 10,- p.p.
Maximum aantal deelnemers22   (vol is vol!)
Aanmeldeninfo@oogstenkokeneneten.nl
Meer informatie06-19 19 99 34

juni - juli 2019

Nieuwsbrief OKeE juni - juli 2019

Deze maand staat Eten wat de pot schaft helemaal in het teken van Yotam Ottolenghi.
Deze populaire kok werkt veel met groentes en voor ons vaak onbekende kruiden en smaakmakers. Inspirerend. Zijn laatste boek heet 'SIMPEL'. Daarover worden grappen gemaakt, zo staat in het voorwoord: 'Ik ga even om de hoek de krant en melk halen, kan ik meteen ook zwarte knoflook en sumak meenemen'. Gelukkig hebben we internet en kan ik alles opzoeken, ook eventuele vervangers waar ik wel aan kan komen…
We eten een tomatensoep met kerrie en kokos, snijbiet met spinazie, munt en amandelen met rijst en een komkommersalade. En het toetje… geroosterde aardbeien op gemarmerde yoghurt.

Aansluitend is er een lezing getiteld: Slank de zomer in met een slanke mindset, door Annelies Pfann. Zij kondigt zichzelf aan:

"Ik begin wel weer na de zomer" - hoor ik mezelf zeggen. Het was elke keer weer hetzelfde liedje: ik had hartstikke mijn best gedaan om mezelf "bikini-toonbaar" te maken voor de zomer. Op de 1e dag van de vakantie gooide ik mijn harde werk over boord: want NU moest ik er toch van genieten?
Misschien waren het niet eens de kilo's waar ik last van had - maar waarom liet ik me nu zo gaan? Waarom moest ik opeens mezelf overvol eten met ijs en andere snacks? Waarom kon ik niet nee zeggen?
Na de zoveelste zomer, van streng diëten en dan weer aankomen was ik er klaar mee! Ik gooide elk dieet over boord en ging op zoek naar de echte oplossing. Die vond ik niet in eten, maar vooral in mijn hoofd; mijn mindset.
Tijdens deze lezing gaan we onderzoeken en ervaren hoe je relatie met eten is. Heb je overtuigingen die een fijne relatie met eten en jezelf in de weg staan? We zetten een eerste stap in de richting van bewust eten en hoe je de regie terug kunt krijgen over je eetgedrag, gezondheid en gewicht.
Mijn naam is Annelies Pfann, ik ben BGN Gewichtsconsulent in Emmen, met specialisatie in emotie-eten en eetbuien. Ik heb een passie om mensen te begeleiden naar een leven waarbij geluk niet afhangt van hun gewicht of eetgedrag. Dat noem ik: eetvrijheid. Voor deze lezing vragen we een kleine bijdrage van € 2,50.
www.mindfoodness.nu
info@mindfoodness.nu
06 81 66 42 23

In de afgelopen maand was er een groep die zich liet rondleiden op 't Leeuweriksveld en aansluitend een lunch gebruikte op de kookzolder. Een zeer geslaagde bijeenkomst en de gasten gingen na het eten van aspergesoep, wortelkoekjes, asperge-room rolletjes, witte bonencreme en vers biologisch brood van Tilly's bakhuus, voldaan huiswaarts.

In de komende maand komt een groep Oogsten Koken en Eten en zijn er lunches op locatie te verzorgen, waarvan een voor meer dan 100 man! Gelukkig zijn er gouden handen die bereid zijn om te helpen; alvast bedankt Mina Bahnini, Syta Zwart en Tilly Braams!

En u bent van harte uitgenodigd op de Open Dag van de Blauwe Bessengaard op zaterdag 13 juli.
Ton en Wil Besselink (ik vind hun achternaam zo toepasselijk) vertellen graag over hun passie en u kunt bessen plukken en proeven van lekkernijen.
Op zaterdag 17 augustus is er weer een workshop: Wat kun je doen met blauwe bessen.


mei - juni 2019

Nieuwsbrief OKeE mei - juni 2019

Het is weer een rijk voorjaar. Rijk omdat er op het erf van 't Leeuweriksveld zoveel heerlijks groeit. Ja het is droog, maar gelukkig zijn er natuurlijke bronnen en hebben de boer en de boerin hun groentes rijkelijk besproeid. En daarom kunnen wij weer (h)eerlijk voor u koken. We gaan op 29 mei aan de slag met verse asperges, rode bieten (een tarte tartin!), prachtige spinazie en maken een superlekker toetje met citroen en avocado. Tot 27 mei kunt u zich aanmelden; € 12,50 pp.

Afgelopen maand kwam een groep naar 't Leeuweriksveld om te Oogsten, Koken en Eten. Zo staken ze zelf hun asperges en bereidden er een heerlijk gerecht van met mimosa. Het was een leuke, levendige bijeenkomst. Voor mij een mooie voorbereiding op een groep die eind juni komt met 25 man! Ook dan gaan we weer zelf gestoken asperges eten. En onder andere barbequen met zelfgeoogste groentes.

Op 26 juni kunt u weer aanschuiven bij Eten wat de pot schaft.

Op 13 juli is er een Open Dag van de Blauwe Bessengaard op 't Leeuweriksveld. U kunt gerechten proeven die u zelf kunt leren maken op de workshop van 17 augustus!

Nog een logistieke uitdaging op 24 juli, dan komt een groep van 30 kinderen Oogsten, Koken en Eten.

In juli is er geen Eten wat de pot schaft omdat ik dan aan het koken ben op locatie, voor diverse groepen.

Op 17 augustus is er een workshop Wat kun je doen met blauwe bessen, van 13.30 tot 16.00 uur, € 22,50 pp, tot 16 jaar € 10,- pp.

28 augustus is er een bijzondere Eten wat de pot schaft. We hebben dan een gastkok: Roos Kamphuis. Roos, dochter van boer en boerin Wouter en Kathinka Kamphuis, is dol op koken, kan het ook goed en gaat dan het menu maken. Natuurlijk helpt het vaste team haar.

Er is weer een Marokkaanse Eten wat de pot schaft op 25 september, met gastkok Mina Bahnini. Er geldt een speciale prijs van € 22,50 pp. Mina maakt haar gerechten op smaak met behulp van gefermenteerde smaakmakers. Dat heeft ze geleerd van haar Marokkaanse ouders en grootouders. Deze familiegeheimen uit de Marokkaanse keuken kunt u van haar leren op de workshop van 19 oktober a.s. Deze Eten wat de pot schaft staat in het teken van deze 'tongstrelende smaakmakers'.

28 september: Appelsapdag en de traditionele Open Dag van 't Leeuweriksveld. U kunt dan voor € 12,50 lunchen bij OKeE. Het is wel fijn als u tevoren reserveert!

Op 19 oktober workshop Familiegeheimen uit de Marokkaanse keuken inclusief Marokkaanse lunch. 11.00 tot 14.30 uur. € 65,- pp inclusief 3 weckflessen met tongstrelende smaakmakers die een leven lang mee gaan.

30 oktober: Eten wat de pot schaft met aansluitend een lezing door homeopaat Ynette Mulder-De Ronde over vaccinaties.

27 november: Eten wat de pot schaft. Aansluitend geeft voormalig gemeentedichteres Coby de Jonge een workshop 'Gedichten maken'.

20 december: Speciale kersteditie Eten wat de pot schaft. € 25,- pp.
Een avondvullend programma met zang ('De Leeuwerikken'), poëzie (Coby de Jonge) en livemuziek (Anna en Kathinka Kamphuis).
Opgave en meer informatie via 06 19 19 99 34 of info@oogstenkokeneneten.nl.


april - mei 2019

Nieuwsbrief OKeE april - mei 2019

Op 24 april kunt u weer aanschuiven. We eten een smakelijke venkelsoep met zoete bataat, quinoa pannenkoekjes met andijvie en een mosterdsaus en als toetje een rabarbercrunchy.
Mocht u een groente niet lusten, kom juist dan! In de eerste plaats zijn de groentes van 't Leeuweriksveld zeer smakelijk en in de tweede plaats wordt gewerkt met overheerlijke recepten. Ik heb al vaak opmerkingen gehoord in de trant van: 'ik dacht dat ik geen pompoen lustte, maar ik vond het heerlijk!' Of: 'Ik eet nooit venkel, maar dit at ik met smaak op!'. Dus laat u verrassen!

Verder verzorg ik op tweede paasdag de catering voor de open dag van een bevriende biologische plantenkweker in Maarsbergen. In het blad van Groei en Bloei november/december 2018 staat een mooi intervieuw met deze kweker, Jan van der Hoorn.

Er komt weer een groep Oogsten Koken en Eten. Ze gaan met de boer asperges steken en maken er daarna heerlijke dingen mee op de kookzolder.
Dan is er een groep die zich laat rondleiden op 't Leeuweriksveld en aansluitend gaat lunchen, natuurlijk met (h)eerlijke verse producten van 't Leeuweriksveld.
Dus weer volop activiteiten voor Oogsten Koken en Eten, helemaal OKeE!


maart - april 2019

Nieuwsbrief OKeE maart - april 2019

Op 27 maart komt klassiek homeopaat Ynette Mulder - de Ronde aanschuiven bij Eten wat de pot schaft. Aansluitend verzorgt zij een lezing over hooikoorts. Wanneer u daarbij wilt zijn dan graag vermelden bij de opgave voor het eten.

Zo kondigt Ynette haar lezing aan:

Klassieke homeopathie en hooikoorts.

Het voorjaar komt er weer aan, en dat is niet voor alle mensen een prettige periode. Want al dat moois van ontluikende bloesem, uitbottend blad, bloeiend gras etc, kan óók voor veel klachten zorgen. En dan is het genieten ver te zoeken.
Regulier worden er dan medicijnen voorgeschreven, zgn antihistaminica. Zij onderdrukken de reactie van het lichaam zodat de klachten minder erg ervaren worden. Maar is het dan genezen…?? Nee, niet echt… het volgende jaar zijn de klachten er gewoon weer, en vaak nog een beetje erger.
In plaats van het onderdrukken van de symptomen met medicatie, en dus niet oplossen, kun je mbv klassieke homeopathie juist het lichaam helpen het wel op te lossen. Je geeft het als het ware de eigen handvaten weer terug om normaal te reageren op de omgeving.
Hoe dat gaat? Dat vertel ik graag op 27 maart na Eten wat de pot schaft op de kookzolder van het Leeuweriksveld.

We eten een overheerlijke tomatensoep met brandneteltopjes. En verder krieltjes met rozemarijn uit de oven, een dressing van kwark met paardebloemblad, barbarakruid en bieslook, een wortelsalade met kefir (gemaakt door de vaste gasten Gert en Jetty) en snijbiet. Als toetje hebben we een salade van mandarijn met echte vanille. Dus het wordt weer smullen!


februari - maart 2019

Nieuwsbrief OKeE februari - maart 2019

Dit is zo'n periode waarin de nieuwe frisse lentegroentes er nog niet zijn en de wintergroentes al tig keer op het bord zijn geweest. Wat moet je nu op tafel zetten?

'Saaie' groentes verrassend serveren, dat kan Yotam Ottolenghi! Geroosterde knolselderij en spitskool, recepten om je vingers bij op te eten! En een heerlijke tomaten-linzensoep met …brandneteltopjes; dat gaan we voor u maken op 27 februari a.s.

Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor de workshop Zuivelvrije Toetjes. We werken o.a. met zijdentofu, maken veganistische bounties en pudding met rode biet!

Aansluitend op de Eten wat de pot schaft van 27 maart, verzorgt klassiek homeopaat Ynette Mulder-de Ronde uit Emmen een lezing over de griepprik en hooikoorts. Moet je nou wel of niet een griepprik halen. Ynette heeft er een duidelijk standpunt over dat ze graag met u deelt.


januari - februari 2019

Nieuwsbrief OKeE januari - februari 2019

Schuift u aan op 31 januari? We eten 'gewone' wintergroenten met een bijzonder recept: een Boulangere van drie wortelgewassen: knolselderij, koolraap en pastinaak, met een gevulde paddenstoel en… rode rijst.
Bij Boulangere hoort een verhaal: Toen de vrouwen in de vorige eeuw naar hun werk op het land gingen, hadden ze 's avonds geen tijd om een warme maaltijd te bereiden, dus maakten ze dit 's morgens klaar en de schotel werd bij de plaatselijke bakker gebakken en warm gehouden. Zelf hadden ze nog geen oven, vandaar dat dit gerecht in het Frans 'van de bakker' heet.
Rode rijst heb ik leren kennen tijdens een retraite van 'Mind only'. De leider, Cuong Lu, komt uit Vietnam en daar is het dagelijkse kost. Het schijnt cholesterolverlagend te werken.

Verder staat een workshop Zuivelvrije toetjes op het programma. Voor iedereen die eens iets anders als yoghurt met vla op tafel wil zetten, minder lactose of veganistisch wil eten. Er liggen meerdere recepten met alle ingredienten voor u klaar. U gaat in tweetallen aan de slag. We eindigen met een proeverij en u krijgt alle recepten mee naar huis.