oogstenkokeneten

HOME Oogsten Koken en Eten Eten wat de pot schaft Kok(en) op locatie
Nieuws Agenda Foto's Over mij Contact Links

Nieuws uit 2018

2017 2018 2019 2020 2021 2022


december 2018

Nieuwsbrief OKeE december 2018

Het jaar nadert haar einde en een nieuw begin staat op ons te wachten. Zo gaat dat in het leven alles gaat en komt. En we zijn rijk als we verbinding voelen met onszelf, met elkaar en met moeder aarde. Dat is wat ik u toewens voor het nieuwe jaar 2019.

Wat hebben we heerlijk gegeten vorige maand met Mina Adham als kok. Helaas moesten we mensen teleurstellen omdat we tjokvol zaten. Niet getreurd, in het nieuwe jaar gaan we dit herhalen. Tot die tijd kunt u Mina bezoeken op haar marktkraam op de vrijdag in Emmen of via haar website www.habous-shopping.com

En vrijdag de 21e is er de laatste Eten wat de pot schaft voor dit jaar. Natuurlijk maken we er een feestelijke kerstbijeenkomst van. Het koor 'De Leeuwerikken' is mooie liedjes aan het instuderen, Ingeborg van Dranen en Kathinka Kamphuis zorgen voor accordeon- en vioolmuziek, Anna Kamphuis laat ons genieten van haar harpklanken en Coby de Jonge draagt gedichten voor. De voorbereidingen voor het menu zijn al aan de gang. Er zijn nog enkele plaatsen vrij en u kunt kiezen uit een menu met of zonder (vegetarisch) vlees.

Tijdens de kerstdagen mag ik koken voor de kerstretraite van www.houseofbeing.nl in Orvelte.

Rest mij u 'warme' feestdagen toe te wensen en dat de jaarwisseling naar wens mag verlopen. In het nieuwe jaar 2019 hoop ik u (weer) te mogen ontmoeten.


november/december 2018

Nieuwsbrief OKeE november/december 2018

Deze maand was er weer een familie die kwam Oogsten Koken en Eten.
Om 15.00 uur ging men het land op met laarzen, schep en boer Wouter Kamphuis van tuinbouwbedrijf 't Leeuweriksveld, om te oogsten: pastinaak, winterpeen, prei en spruiten. Ondertussen werd verteld over biologisch dynamische landbouw en waarom de boer kiest voor deze wijze van telen. 'Een boer met passie!', zei een deelnemer.
Vervolgens werd op de kookzolder gekookt; spruitjes met een saus van zonnebloempitten; pastinaak als frietjes; bloemkoolkoekjes; allemaal leuke en verrassende recepten. Hoe smaakt het eten als je weet waar het vandaan komt, zelf hebt geoogst en gekookt? Drie keer raden is in dit geval niet nodig!
Zoekt u een leuke activiteit voor familie, vrienden of bedrijf? In overleg met u maak ik een passend aanbod.

Op 28 november is er weer een Eten wat de pot schaft.
Dit keer kook ik zoals altijd met Syta en Tilly maar ook met Mina Bahnini van www.habous-shopping.com. Haar ouders wonen in Marokko en telen kruiden en olijven. Van die (h)eerlijke ingredienten worden prachtige oliën en andere mooie producten gemaakt en Mina verkoopt ook de kruiden. Je proeft de zon! Met die producten en natuurlijk de heerlijke groentes van 't Leeuweriksveld, koken we een (Marokkaanse) maaltijd. En de prachtige producten van Mina zijn te koop op de 28e: pure extra vierge olijfolie, culinaire arganolie, kappertjes, amandelpasta, saffraan en diverse kruiden, verzorgingsartikelen voor huid en haar.
Wacht niet te lang met aanmelden, we zitten al bijna vol!

Tot slot de laatste Eten wat de pot schaft dit jaar op 21 december, een speciale kersteditie.
Naast (h)eerlijk eten — u kunt kiezen: • met vlees • vegetarisch of • veganistisch — gaan we genieten van poëzie door Coby de Jonge, zang door 'De Leeuwerikken' en harpmuziek door Anna Kamphuis.
Het begint zoals altijd om 18.00 uur, maar zullen langer doorgaan dan we gewend zijn.

Tussendoor mag ik koken op locatie en zo gaan we langzamerhand naar het nieuwe jaar!


oktober/november 2018

Nieuwsbrief OKeE oktober/november 2018

Dit keer wat eerder een nieuwsbrief omdat ik komende week kook op locatie bij Savita in Winterberg, Duitsland. Weer een nieuw avontuur. Als ik terugkom is er een Eten wat de pot schaft, op 31 oktober. U kunt zich alvast opgeven. Op het menu staan in ieder geval tamme kastanjes!

Aansluitend is er die avond een lezing door Bianca Wilms van www.inlijn.nu. Vanaf 19.30 uur vertelt Bianca over haar nieuwe praktijk Natuurgeneeskunde. De kosten voor de lezing zijn € 10,-. Tevoren aanmelden gewenst.

Bent u geweest op de Oogstdag van 't Leeuweriksveld? Wat was het een prachtige dag op 6 oktober. De appelpers verwerkte 2800 (!) kilo appels tot 1650 liter appelsap. Dit keer was er ook iemand die druiven mee liet persen tot druiven-appelsap. Allerlei leuke kraampjes maakten het geheel kompleet. Ook OKeE had een stand, mensen konden heerlijk lunchen met hartige taarten, soepen en salades. Op de facebookpagina van 't Leeuweriksveld ziet u een mooie foto-serie van de geslaagde dag.

Gineke te Velde van BonBonGina was er ook om mensen te laten proeven van haar suikervrije baksels. Op 10 november kunt u weer een workshop van haar volgen van 10 tot 13 uur. In groepjes van twee maakt u (h)eerlijke gezonde lekkernijen. Daarna proeft u van elkaar en krijgt u een bakje lekkers mee naar huis met een boekje vol recepten.

Ook Liesbeth Damman van Foodivation komt 10 november. Van 15.00 tot 19.30 kunt u een workshop volgen met een lezing over de Ayurvedische gezondheidsleer. Na een test, waarin u kunt kijken wat voor type u bent en welk eten daarbij past, gaan we gezamenlijk koken met behulp van recepten. We sluiten af met een gezamenlijke maaltijd.

Op 28 november is er weer een Eten wat de pot schaft. Dit keer kook ik, zoals altijd met Syta en Tilly, ook met Mina Bahnini. Mina heb ik ontmoet tijdens Emmen Goes Eco. Haar ouders wonen in Marokko en telen kruiden en olijven. Van die (h)eerlijke producten worden prachtige oliën gemaakt en Mina verkoopt ook de kruiden. Je proeft de zon! Met die heerlijke producten van Mina en natuurlijk de heerlijke groentes van 't Leeuweriksveld, gaan we weer een lekkere maaltijd voor u maken.


september 2018

Nieuwsbrief OKeE september 2018

Vanuit Frankrijk (mocht weer koken bij ecolonie) reed ik terug naar Nederland. In Duitsland leek het volop herfst met alle kleuren van de regenboog. En in Drenthe? Het gras en de bomen zijn weer groen. In de tuin komt het zevenblad op als was het lente. De natuur is krachtig, daar zijn wij ook een onderdeel van!

De laatste aanschuiftafel in juli aten we in de boerenschuur van 't Leeuweriksveld, de staldeuren open en dat bracht verkoeling.
Op 26 september kunt u weer aanschuiven en eten wat de pot schaft.
In augustus was er een goed bezochte workshop 'Wat kun je doen met blauwe bessen', we maakten heerlijke taart, saladedressing, fudges, muffins, etc. Volgend jaar weer!

Graag breng ik de workshop Ayurvedisch koken op 22 september a.s. onder uw aandacht.
Samen met Liesbeth Damman (Foodivation) gaan we ayurvedisch koken. We maken heerlijke dahl met behulp van een zelfgetrokken bouillon en chutney van pompoen. Liesbeth geeft een lezing over de oude Indiaanse voedingsleer en iedereen kan een test doen om te kijken welke voeding bij haar of hem past.

En zo begint er weer een nieuw seizoen waarin ik u hoop te mogen ontvangen op de smakelijke activiteiten van Oogsten Koken en Eten.


juli/augustus 2018

Nieuwsbrief OKeE juli/augustus 2018

Deze maand was er alweer een familie voor Oogsten Koken en Eten. We maakten samen een Captain's dinner.
familie maakt Captain's Dinner
Het Banyan centrum uit Sleen had een teamvergadering waarbij ik het eten mocht verzorgen.
Voor een workshop van Janosh in het centrum Pacha Mama mocht ik de lunch maken.
Een nieuwe klus was het koken van maaltijden voor een gezin dat nog geen keuken had in hun nieuwe huis. En zo komen er altijd weer nieuwe dingen op mijn pad. Fijn!

Op 25 juli is de laatste Eten wat de pot schaft voor de zomer. We eten in ieder geval pannenkoekjes met blauwe bessen als toetje en verder blijft het een verassing. Wacht niet te lang met opgeven, want we zitten bijna vol!


juni/juli 2018

Nieuwsbrief OKeE juni/juli 2018

Volgende week woensdag, 28 juni, kunt u weer aanschuiven; de pot schaft dit keer citroenrisotto met tuinbonen. Opgave met dieetwensen uiterlijk 26 juni.

Net zoals in juni, is er ook in de maand juli weer een familie die komt Oogsten, Koken en Eten. In juni heeft de familie asperges gestoken met boer Wouter Kamphuis. Vervolgens werd er met elkaar gekookt en gegeten. In juli gaan we met een andere familie een Captains diner maken, een soort Nederlandse rijsttafel maar dan met (VERSE!) kapucijners, zoals ze dat vroeger deden op de Holland-Amerika vaart.

Verder mag ik het eten weer verzorgen tijdens een vergadering van het Banyan-centrum in Sleen, dat mooie plannen voor het najaar gaat maken.

Op 21 juli en 25 augustus is er een workshop 'Wat kun je doen met blauwe bessen'. We gaan eerst oogsten op de biologische Blauwe Bessengaard van Ton en Wil Besselink. Daarna aan de slag op de kookzolder van 't Leeuweriksveld. Muffins maken, energierepen, een gezonde taart en nog veeeeel meer. Ook gaan we sap maken met een ouderwetse sapketel. Iedereen krijgt een potje mee naar huis. Aanmelden uiterlijk 18 juli of 22 augustus.

En dan tot slot de laatste aanschuiftafel voor de zomer op 25 juli.

Pittig was mijn beleving als kok in Ecolonie, Frankrijk. Zeven dagen koken voor 45 mensen. Ik heb veel geleerd en ondanks het harde werken, ook genoten van dit mooie eco-dorp. Ze telen groentes en maken prachtige producten van hun eigen geitenmelk. Wat een weelde en wat mooi om daar een onderdeel van te mogen zijn. Begin september mag ik er nog een keer naar toe.

Een geweldig team nam vorige maand 'Eten wat de pot schaft' over. De reacties waren positief en de gasten hebben heerlijk gegeten. Dankjewel Tilly (www.bakhuustillybraams.nl), Herman en Gea!

Waardevol was de ecologische uitvaartmarkt (www.uitvaartlavida.nl). Mooie ontmoetingen en interessante producten. Wij hebben laten zien dat we heerlijk eten kunnen verzorgen!


mei/juni 2018

Nieuwsbrief OKeE mei/juni 2018

Op 30 mei is er weer Eten wat de pot schaft om 18.00 uur. Dit keer hebben we een gast-kok: Tilly Braams (www.bakhuustillybraams.nl) uit Nieuw Amsterdam.
Op het menu staat in ieder geval een smakelijke gerst-risotto! U kunt zich aanmelden tot 28 mei.

Graag nodig ik u uit voor de Ecologische uitvaartmarkt op 2 juni.
Op het erf van 't Leeuweriksveld presenteren zich diverse bedrijven. Ook OKeE laat zien wat ze kan betekenen als het gaat om ecologische catering. U kunt komen proeven en kijken.

Dan iets totaal anders waar ik u graag op wijs. Op 3 juni om 10 uur zingt het projectkoor van 't Leeuweriksveld het 'Magnificat' van Arvo Pärt tijdens een dienst in de grote kerk van Emmen (centrum). Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en zing mee. Het is een prachtige uitdaging en ik nodig u van harte uit om het resultaat te beluisteren.

Ondertussen kook ik steeds vaker op locatie. Zo vertrek ik maandag naar Frankrijk om te koken in ECOlonie.

In juni komen twee families Oogsten Koken en Eten, altijd een mooie activiteit. En natuurlijk gaat de familie asperges steken (onder deskundige begeleiding), dat hoort bij deze tijd van het jaar. Vervolgens bereiden en eten zij hun eigen geoogste asperges. Dat wordt een onvergetelijke ervaring.

Op 27 juni kunt u weer aanschuiven bij Eten wat de pot schaft. Aanmelden kan tot 25 juni.

Op 21 juli en 25 augustus is er een workshop in samenwerking met de Blauwe Bessengaard van Ton en Wil Besselink:
Wat kun je met blauwe bessen. Recepten liggen klaar en na de oogst gaan we aan de slag. Aan het eind van de workshop proeven we elkaars creaties en kunnen alle recepten mee naar huis.

En op 25 juli organiseer ik de laatste Eten wat de pot schaft voor de zomer. De eerstvolgende is dan weer op 26 september.


maart 2018

Nieuwsbrief OKeE maart 2018

Workshop 'Van Broodbeleg Tot Borrelhap' - Vrouwen Van Nu uit Dalen

Bijgaand een foto van de workshop Van broodbeleg tot borrelhap met de Vrouwen van Nu uit Dalen. Er waren complimenten voor de organisatie en iedereen ging met nieuwe inspiratie naar huis.

Ook geslaagd was de volgeboekte workshop Suikervrij bakken. Er werden verrukkelijke creaties gemaakt. Komend najaar wordt deze cursus nog een keer aangeboden.

Voor het programma van maart - zie Agenda


1 februari 2018

Nieuwsbrief OKeE februari 2018

nieuwjaarsreceptie   nieuwjaarsreceptie

Foto's van de gezellige nieuwjaarsreceptie met buffet voor de vrijwilligers van Dutch Animal Rescue uit Dalen. De mensen doen fantastisch werk voor dieren in nood in onze regio.

Geslaagd was de workshop Wat inspireert en voedt mij. Een deelneemster schreef:
Ik heb echt genoten van de workshop dag, samen koken wat een heerlijkheid, en de soulcollage maken vond ik een mooie balans van naar buiten treden met samen koken en naar binnen keren d.m.v labyrint en in stilte je eigen proces laten ontvouwen.
Dit najaar volgt er zeker een herhaling, een mooie samenwerking met Femmie Timmerman van salon 'De Roos' in Sleen.

Agenda voor de komende periode:

Eten wat de pot schaft, woensdag 31 januari. We gaan koken met kliswortels, vroeger het volksvoedsel in Europa en nu een van de meest gebruikte groenten in Japan.
Opgave met dieetwensen tot 29 januari. Aanschuiven om 18.00 uur, kosten € 10,-

Van broodbeleg tot borrelhap 8 februari besloten workshop , Vrouwen van nu uit Dalen

Eten wat de pot schaft Extra
14 februari met aansluitend een lezing over de Ayurvedische gezondheidsleer door Liesbeth Damman. Van 18.00 tot 21.00 uur met gelegenheid tot het stellen van persoonlijke vragen. Kosten € 30,-

Suikervrij bakken 24 februari NOG 1X de workshop, van 13.30 uur tot 16.30 uur, door Gineke te Velde van BonbonGina uit Assen. In de workshop 'Lekker gezond' leer je koekjes, cakejes, muffins, brownies, mueslirepen, fudje, e.d. maken van gezonde meelsoorten, traagwerkende zoetstoffen en goede vetten. Kosten € 35,-

Eten wat de pot schaft 28 februari. Aanschuiven om 18.00 uur, kosten € 10,-

Ayurvedische kookworkshop 3 maart van 14.30 tot 20.00 uur. Na een lezing over deze interessante gezondheidsleer door Liesbeth Damman, gaan we samen koken en bereiden een (h)eerlijke Ayurvedische maaltijd. Kosten € 35,-

Van broodbeleg tot borrelhap 10 maart workshop van 11.00 tot 13.00 uur. Gezond broodbeleg en hapjes maken van groenten, bonen en peulvruchten. Na het kokkerellen wordt er een buffet gemaakt om elkaars creaties te proeven. Kosten € 25,-

Proeverij in de bibliotheek van Klazienaveen 12 maart bij een lezing door Wouter Kamphuis over 't Leeuweriksveld; iedereen is welkom!


1 januari 2018

Nieuwsbrief OKeE januari 2018

Ik wens u allen een gelukkig, gezond en bezield 2018 en hoop u (weer) te mogen ontmoeten in dit nieuwe jaar. De volgende workshops staan in januari op het programma:

Workshop 'Wat inspireert en voedt mij?' om het nieuwe jaar in te luiden. Op zaterdag 13 januari 2018 bereiden we samen een gezonde lunch met eigengemaakt broodbeleg (de recepten kunnen mee naar huis). Daarna gaan we aan de slag met het thema 'wat is mijn voedings- en inspiratiebron in het nieuwe jaar' en maken een persoonlijke soulcollage kaart onder begeleiding van Femmie Timmerman van www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl
Van 10.30 tot 15.30 uur, € 40,-. Aanmelden tot 11-1.

Ayurvedische maaltijd met aansluitend een lezing over deze inspirerende eeuwenoude gezondheidsleer, door Liesbeth Damman.
Woensdagavond 17 januari 2018. Van 18 tot 21.00 uur, € 30,-. Recepten mogen mee naar huis. Aanmelden tot 15-1.

Workshop suikervrij bakken met Gineke te Velde van Bonbongina. Hou jij ook zo van bakprogramma's en zelf lekkere dingen bakken? In de meeste recepten wordt veel suiker en tarwe gebruikt (=snelle koolhydraten) terwijl er heel veel gezondere alternatieven te vinden zijn. In deze workshop leer je zelf gezonde snoepjes, koekjes, cakejes, muffins, brownies, mueslireepjes en fudje e.d. maken van gezonde meelsoorten, traag-werkende suikers, goede vetten, zuidvruchten en noten.
Zaterdagmiddag 27 januari van 14.00 tot 17.00 uur, € 35,-. Aanmelden tot 25-1.

Eten wat de pot schaft op woensdag 31 januari 2018, van 18 tot 19.15 uur.
€ 10,-. Aanmelden tot 29-1.

Dieetwensen kunt u doorgeven.
Aanmelden via info@oogstenkokeneneten.nl of 0619199934.