oogstenkokeneten

HOME Oogsten Koken en Eten Eten wat de pot schaft Kok(en) op locatie
Nieuws Agenda Foto's Over mij Contact Links

Nieuws uit 2017

2017 2018 2019 2020 2021 2022


27 november 2017

We gaan richting december. Vanuit OKeE worden een aantal feestelijke activiteiten aangeboden. De agenda voor januari maak ik ook alvast bekend.

'Geef het licht door, door licht te zijn'; een actie van het Banyan centrum Drenthe voor de Stichting Living Memories.
Deze stichting maakt voor nabestaanden kosteloze audio- en video portretten van terminaal zieke kinderen. Zo wordt hun verhaal ook na hun dood gehoord en behouden nabestaanden iets tastbaars.
Op 8 en 9 december wordt er 24 uur in kerstsfeer door veel mensen meegedaan aan yoga, klankschalensessies en mantra zang/dans. De mensen laten zich sponsoren voor het goede doel: Stichting Living Memories.
OKeE zorgt voor de catering tijdens deze actie. Op 9 december opent het Banyan Centrum haar deuren voor iedereen. Zie ook www.banyancentrumdrenthe.nl.

Workshop suikervrij bakken op 16 december met Gineke te Velde van BONBONGINA. We gaan allemaal lekkere dingen maken, zonder suiker! In de workshop 'Lekker gezond' leer je gezonde koekjes, cakejes, muffins, brownies, mueslirepen, fudje, e.d. maken van gezonde meelsoorten, traagwerkende suikers en goede vetten. Van 14 tot 17.00 uur, € 35,-

Kerstmaaltijd op 22 december voor vleeseters, vegetariërs en veganisten. Met muziek van Anna (harp) en Kathinka Kamphuis en gedichten van Coby de Jonge, lid van de Gemeente dichters Emmen. Van 18 tot 20.00 uur, € 20,-

Workshop 'Wat inspireert en voedt mij?' om het nieuwe jaar in te luiden.
Op zaterdag 13 januari 2018 bereiden we samen een gezonde lunch met eigengemaakt broodbeleg (de recepten kunnen mee naar huis). Daarna gaan we aan de slag met het thema 'wat is mijn voedings- en inspiratiebron in het nieuwe jaar' en maken een persoonlijke soulcollage kaart onder begeleiding van Femmie Timmerman van www.deroosnatuurzuiverehuidverzorging.nl.
Van 10.30 tot 15.30 uur, € 40,-. Aanmelden tot 11 januari.

Ayurvedische maaltijd met aansluitend een lezing over deze inspirerende eeuwenoude gezondheidsleer, door Liesbeth Damman op woensdagavond 17 januari 2018.
Van 18 tot 21.00 uur, € 30,-

Eten wat de pot schaft op woensdag 31 januari 2018, van 18 tot 19.15 uur, € 10,-. Aanmelden tot 29 januari.


28 oktober 2017

Zeer geslaagd was de workshop Ayurvedische gezondheidsleer met Liesbeth Damman. De interessante theorie brachten we met het samen koken in de praktijk. In november is er weer een basisworkshop en daarna bieden we een vervolg voor mensen die zich verder willen verdiepen in deze Indiase gezondheidsleer.

Eten wat de pot schaft zat ouderwets vol. Heerlijk gegeten met puree van tamme kastanjes , knolselderij en zoete bataat. Ik heb op papier gezet hoe ik tamme kastanjes verwerk, op verzoek stuur ik het je toe.

De workshop pesto maken was leuk en voor de succesvolle open dag van 't Leeuweriksveld maakte ik pesto van Oost-indische kers, naar een idee van Mirjam Weissher van 'Smakelijk Erf'.

Een bedrijf uit Deventer kwam Oogsten Koken en Eten. Samen met boer Wouter Kamphuis werden groentes en kruiden geoogst waarvan iedereen na een uurtje koken lekker zat te smullen van zelfbereide gerechten.

Voor de workshop Suikervrije bonbons waren jammer genoeg te weinig aanmeldingen. En het is zo'n mooie workshop! Gineke te Velde werkt met pure ingrediënten zonder toevoeging van geraffineerde suikers. Dit maakt zelfs gezond snoepen mogelijk. Daarom bieden we de workshop nog een keer aan in november. Iedereen krijgt een sjiek doosje met allerlei soorten bonbons en een receptenboek mee naar huis. Leuk voor de feestdagen!

Ook Zuurkool maken bied ik nog een keer aan. Gezellig samen aan het werk bij een knapperend haardvuur en drinken met wat lekkers. En je gaat naar huis met een duidelijke gebruiksaanwijzing zodat je 6 weken later je eigen zuurkool kunt eten.

Een nieuwe workshop in november. Mirjam Weissher van Smakelijk Erf komt ons leren hoe je je eigen voorraad bouillonpasts maakt van verse groentes. Na het oogsten van de groentes gaan we aan de slag op de kookzolder van 't Leeuweriksveld. Je gaat naar huis met een pot bouillonpasta, het hele jaar te gebruiken voor soepen, sauzen, stoofpotjes en groenteschotels.

De laatste woensdag van de maand is er weer Eten wat de pot schaft. Schuif gezellig aan en laat je verrassen.

En dan stevenen we alweer af op december. Er komt een mooie kerstactiviteit aan. Daarover meer in de nieuwsbrief van december!


29 september 2017

De workshop zuurkool maken was geslaagd. Ik hoor van mensen dat ze het fermenteren niet durven; in ons hoofd maken we er een toestand van (!). Terwijl de praktijk eenvoudig is. Voor de mensen die niet konden: op 28 oktober is er weer een workshop zuurkool maken.

Er was weer een Eten wat de pot schaft, nu iedere laatste woensdag van de maand. We aten tomatensoep naar een recept van Yotam Ottolenghi, met griesmeel en erg lekker. Verder stond een Marokkaanse groenteschotel op het menu met quinoa en een groene salade. Een toetje met stoofperenmoes, dus het was weer smullen.

Pesto maken doen we 30 september met een leuke groep en ook dat wordt nog een keer herhaald op 11 oktober. Gelukkig is er nu volop basilicum, alhoewel je ook van bijvoorbeeld snijbiet of zevenblad of courgette, heerlijke pesto kunt maken. Het recept dat ik heb ontwikkeld is veganistisch, zonder pijnboompitten.

Op 7 oktober komt een bedrijf met haar personeel Oogsten Koken en Eten op de kookzolder bij 't Leeuweriksveld, die steeds mooier en professioneler wordt.

Gineke te Velde van www.bonbongina.nl komt ons leren hoe we suikervrije bonbons maken. Vorig jaar hebben we (verantwoord) gesmuld en gingen we met recepten en een sjiek doosje vol heerlijkheden naar huis. Een aanrader!

Op 21 oktober organiseer ik, samen met Liesbeth Hamman, een workshop Ayurvedisch koken. Naast de theorie gaan we koken met behulp van de principes uit deze interessante Indiase gezondheidsleer.

U kunt weer ouderwets aanschuiven op 25 oktober: Eten wat de pot schaft. Uw dieetwensen kunt u doorgeven.


14 september 2017

Leuke blauwe bessenworkshop, met 21 deelnemers heerlijke gerechten gemaakt.

Leuke blauwe bessenworkshop, met 21 deelnemers heerlijke gerechten gemaakt.

Bijgaand een foto van de Blauwe Bessen Workshop, een groot succes. Volgend jaar gaan we dit twee keer doen want we zaten nu meer dan vol!

Volgende week zaterdagmorgen 23 september gaan we zuurkool maken. De mensen die vorig jaar hebben meegedaan weten hoe lekker dat is! En vol met probiotica dus supergezond voor onze darmen. De workshop duurt ongeveer twee uur en iedereen krijgt een pot met zelfgemaakte zuurkool en duidelijke handleiding mee.

Op 27 september gaan we weer voor u koken: eten wat de pot schaft. In ieder geval staat tomatensoep a la Yotam Ottolenghi op het menu. Zijn kookboek kreeg ik op mijn verjaardag en het ziet er heerlijk uit. Aanmelden kan tot 25 september.

En dan staat er nog pesto maken op het programma. Ik heb een heerlijk veganistisch recept, succes verzekerd. Zaterdagmiddag 30 september gaan we aan de slag en ook nu gaat iedereen met een zelfgemaakt potje pesto en het recept mee naar huis.


21 augustus 2017

De maand september staat alweer bijna op de stoep en voor mij is de zomer voorbij gevlogen. Heb gelukkig veel mooie en nieuwe ervaringen mogen opdoen. Voor het komende seizoen staan een aantal nieuwe activiteiten en workshops op het programma. Ik hoop dat er iets bij staat wat uw belangstelling wekt!

De Aanschuiftafel of Eten wat de pot schaft wordt vanaf nu één keer in de maand georganiseerd: iedere laatste woensdag van de maand. De prijs € 10,- blijft hetzelfde.


7 juli 2017

De zomer breekt aan, vakanties beginnen. In juli en augustus is er geen Eten wat de pot schaft. In september beginnen we weer. Ik vertel u alvast wat we komend najaar gaan doen.

Op 26 augustus is er een Blauwe bessenworkshop. Samen met Ton en Wil Besselink, de blauwe bessentelers van 't Leeuweriksveld, gaan we bessen Oogsten, er lekkere dingen mee Koken en natuurlijk lekker opEten; helemaal OKeE! We maken pannenkoeken, muffins, een sladressing en jam. Ook kinderen zijn van harte welkom.
Van 13.00 tot 16.00 uur.
Omdat Ton en Wil graag willen dat iedereen mee kan doen zijn de kosten slechts € 3,-!
Voor informatie, aanmelden en doorgeven van dieetwensen: info@oogstenkokeneneten.nl of 06 19 19 99 34

En 6 september is er weer ‘Eten wat de pot schaft’.

Voor 15 september staat een Ayurvedische workshop gepland. Liesbeth Damman komt een lezing geven over Ayurvedische voeding. Liesbeth werkte 24 jaar in de gezondheidszorg als kok en leidinggevende en heeft zich gespecialiseerd in de Ayurvedische gezondheids- en voedingsleer. Na de lezing kan een test worden ingevuld. Door de test kun je zien wat voor type bij jou de boventoon voert en welke voeding goed bij je past. Vervolgens gaan we gezamenlijk de maaltijd bereiden en eten we volgens de Ayurvedische principes. De eerste workshop is op vrijdag 15 september van 15.30 tot 20.00 uur op de kookzolder van 't Leeuweriksveld.
Kosten deelname € 35,-.
Aanmelden via info@oogstenkokeneneten.nl of 06-19 19 99 34.
Mensen met een minimuminkomen worden uitgenodigd om te overleggen.

We gaan weer zuurkool maken.
Op 23 september van 14.00 tot 16.00 uur gaan we zuurkool maken van witte kool. U krijgt duidelijke instructies en aan het einde van de workshop neemt u een pot zuurkool in wording mee naar huis. U krijgt informatie mee zodat u over twee maanden (h)eerlijke zuurkool kunt eten! Dit gefermenteerde product is goed voor de cultuur in onze darmen.
Kosten € 20,-

14 oktober is er de jaarlijkse Appelsapdag. De appelpers komt weer naar 't Leeuweriksveld tijdens een Open Dag die verder door Wouter en Kathinka Kamphuis wordt georganiseerd. Mensen die hun appels tot pakken sap willen laten persen kunnen dat doorgeven via anneke@andri.nl.


24 juni 2017

Op de langste dag van dit jaar, afgelopen woensdag, genoten we van aspergesoep. Ook de falafelballetjes waren goed gelukt. Vaak is het een kunst om de balletjes heel te houden tijdens de bereiding. Voor 19 mensen werden 38 ballen zorgvuldig afgewogen en bruin gebakken door Syta! De bloemkool en de komkommers kwamen van 't Leeuweriksveld-erf, heerlijk. En dan het toetje… van zoete bataat met ahornsiroop en pecannoten met slagroom! Even wennen aan het idee, maar het was lekker.

Aanstaande woensdag staat kippensoep op het menu, een heerlijk recept van Rineke Dijkinga. Natuurlijk wordt er voor een vervanging gezorgd als er vegetariërs zijn. En ik wil iets doen met meiraapjes. Die vind ik er zo schattig uitzien maar ik heb er nog nooit mee gekookt.

Verder ben ik druk bezig met allerlei voorbereidingen. Voor de workshops bij ECOlonie in Frankrijk (www.ecolonie.eu) deze zomer en allerlei activiteiten in het najaar. U gaat erover horen via deze nieuwsbrief!

Komt u ook zondag? In de grote kerk in het centrum van Emmen, het begint om elf uur, vertellen Wouter en Kathinka Kamphuis over hun visie en werk en laat het koor van Kathinka een paar mooie liederen horen.

En volgende week zondag is de open dag van Akka's ganzenparadijs, ook de moeite waard om een kijkje te nemen, www.ganzenparadijs.nl


17 juni 2017

We eten woensdag nog 1 keer aspergesoep. Het kan nog net. We zijn alweer bij de langste dag van het jaar en daarna is het aspergeseizoen voorbij.

Vorige week met een groep geoogst, gekookt en gegeten. Een personeelsuitje. Na een rondleiding over 't Leeuweriksveld waarbij tussendoor geoogst werd door de deelnemers, ging iedereen aan de slag met klaarliggende recepten. ‘Ik werd er heerlijk rustig van’ zei een van de deelnemers en een ander gaf aan nu toch echt te willen beginnen met een moestuin; ‘de smaak is zoveel beter’.
‘Alberta het was super!’, schreef de directeur op het evaluatieformulier.

Graag wijs ik op de kerkdienst die Wouter en Kathinka Kamphuis van 't Leeuweriksveld verzorgen in de grote kerk in Emmen op zondag 25 juni om 11.00 uur.

Op zondag 2 juli verzorgt OKeE de soep voor standhouders en medewerkers aan de Open dag van AKKA’s Ganzenparadijs in Dalen. De moeite waard om te gaan kijken aan de Burg ten Holteweg 47 te Dalen. Alle thuisloze dieren worden daar liefdevol opgevangen.


3 juni 2017

Heerlijk asperges gegeten afgelopen woensdag en weer gezellig volle tafels. Vertrouwde gezichten, nieuwe gezichten, mooi dat het steeds doorgaat. Woensdag weer een Eten wat de pot schaft. Er komen dit keer ook kinderen, want de scholen hebben vakantie.

Donderdag een OKeE bijeenkomst met een bedrijf. Ze krijgen eerst een rondleiding over het Leeuweriksveld door de boer of boerin. Tegelijkertijd wordt er geoogst. Dan komt de groep naar de kookzolder en wordt de oogst verwerkt in de maaltijd. Zeker weten dat er ‘in verbinding’ wordt gegeten!

Op zondag 25 juni is er een bijzondere kerkdienst in de Grote kerk in Emmen. Dominee Menso Rappoldt nodigt elk kwartaal een ondernemer uit om met een persoonlijk verhaal deel te nemen aan de dienst. Dit keer is 't Leeuweriksveld aan de beurt en de dienst heet Koopman en dominee. Het koor van 't Leeuweriksveld zorgt voor muzikale omlijsting!

Hier een paar foto's van de OKeE bijeenkomst met 2 teams van basisscholen; gezamenlijk werd een (h)eerlijke lunch bereid vanaf de oogst tot en met de bereiding, op locatie!

oogstenkokeneteneteneteneten


27 mei 2017

Aanstaande woensdag 31 mei gaan we asperges eten. Ik heb een lekker Vlaams recept.

Wie wil weten hoe asperges worden geoogst en gekookt, kan zaterdag 3 juni meedoen met het oogsten, koken en eten van asperges.

Afgelopen woensdag geoogst, gekookt en gegeten op locatie met leerkrachten van 2 basisscholen. Erg goed samengewerkt met de mensen van de volkstuin in Diphoorn, daar werd geoogst. Er werd lekker gegeten tijdens de gezamenlijke lunch; van de rabarberjam, de salades, groentespiesjes met kwarksaus en nog 6 andere gerechten. Mooi om te zien dat de betrokkenheid groot was. Een opgeschreven opmerking door een van de deelnemers: ‘Leuke ochtend gehad en mooie gerechten gemaakt van smaakvolle producten.’


21 mei 2017

Wil je weten hoe je asperges oogst en kookt? Kom dan 3 juni meedoen met het oogsten koken en eten van asperges. Om half 4 gaan we met de boer het land op om asperges te steken. Daarna gaan we ze koken ‘a la Vlamande’ op de kookzolder van 't Leeuweriksveld. We eten gezamenlijk een biologische maaltijd bestaande uit drie gangen. Maximaal 15 deelnemers.

Is veganisme een nieuwe trend? In ieder geval was het bijna volle bak afgelopen woensdag, gezellig. En het eten was erg lekker. We aten asperges met een veganistische mosterdsaus. En een puree van spliterwten en gierst, de kombinatie zorgt voor volwaardige eiwitten. Van het kookvocht van de spliterwten maakten we schuim voor op het toetje; rabarbermousse op een havertaartje. Recepten zijn op aanvraag beschikbaar.

Tot slot nog een paar mooie woorden uit de workshop Spelenderwijs schrijven en oogsten, koken en eten:

koken
samen snijden
roeren proeven praten
in de pan en dan
eten maar


14 mei 2017

Er zijn zaken die ik ‘uitdagingen’ noem; mouwen opstropen en aan de slag. Aanstaande woensdag heb ik zo'n ‘uitdaging’. Gasten voor Eten wat de pot schaft geven hun dieetwensen door: daar gaan we: glutenvrij, suikervrij en veganistisch; dus geen dierlijke producten ook geen eieren, zuivel of boter. Gelukkig is er internet!

Nog zo'n ‘uitdaging’. Ik organiseer workshops en meestal ontvang ik genoeg aanmeldingen, dat is leuk. Maar het valt ook wel eens tegen, zoals met de workshop Spelenderwijs schrijven en Oogsten, Koken en Eten. Hoe ga je daarmee om? Is het glas dan halfvol of halfleeg? Bij het halfvolle glas zie ik ‘een uitdaging’ en mogelijkheden bij het halflege glas… Het was een leuke middag. We maakten bijvoorbeeld ‘elfjes’, dat zijn gedichtjes met elf woorden 1; 2; 3; 4 en 1 is samen Elf:

Asperges
Lange stengels
Schillen draaien schillen
Geklaarde boter, ei erbij
mmmm!

De deelnemers sturen hun verhalen en gedichtjes nog naar me toe dus u hoort nog!

Eergister de volkstuin in Diphoorn bezocht. Over twee weken ga ik daar oogsten met leerkrachten van twee basisscholen. Ik word helemaal gelukkig in zo'n tuin. Allemaal vrijwilligers die met elkaar een mooie groentetuin beheren. Met de Oogst gaan we op locatie, in de basisschool Koken en gezamenlijk Eten. Ik verheug me erop.


6 mei 2017

Woensdag eten we ouderwetse griesmeelpudding. Die wordt gemaakt door Syta, ze helpt altijd bij het koken. Bakken en mooie toetjes zijn een paar van haar vele passies. Er zit wel (een beetje) suiker in. Afgelopen week had ik hierover een gesprek. Dat je soms dingen eet die niet zo gezond zijn. En dat je dan twee dingen kan doen; weet dat het niet zo gezond is, schaam je ervoor en geef jezelf op de kop of GENIET ERVAN! Dat laatste gaan we woensdag doen. En daarnaast eten we genoeg andere gezonde dingen.


29 april 2017

Welkom
lieve gast
op 't Leeuwriksveld
Pluk kokkerel en smul
Verrukkelijk

Een aardkluit
Laatst hurkte ik neer in de tuin van Drenthe. Donkere vochtige grond glom in de zon. Een aardkluit lachte me toe.
Haar stem klonk als muziek: ‘Elke dag nou, elk uur nou kan mijn lieve lentegroen verschijnen’.

Dit schreef Hans van de Glind over zijn bezoek aan 't Leeuweriksveld. Hans begeleidt de workshop Spelenderwijs schrijven op 13 mei, van 14.30 tot ca 19.30 uur.

1. We oogsten uit de tuin
Schrijfronde: Een gedicht: Ik oogst, ik voel
2. We koken samen
Schrijfronde: Een verhaal : Ik kook, ik proef
3. We eten in drie gangen.
Gasten die dat willen lezen hun gedichten en verhalen voor.

Hans van de Glind is schrijver van spirituele verhalen voor verschillende onderwijsuitgeverijen en begeleidt schrijfworkshops. Ik heb hem ontmoet tijdens een retraite op het Franciscaans milieuklooster Stoutenburg nabij Utrecht. Door middel van oefeningen zorgt Hans dat iedereen met mooie teksten komt. Verrassend!

Woensdag 3 mei a.s. eten we in ieder geval aspergesoep. Je zou het niet zeggen vind ik maar asperges zijn super gezond. Wat daar allemaal niet in zit, het is een hele grote rij: kalium, calcium, magnesium, ijzer, fosfor, koper, zink, vitamine C, B1, B2 en B6. Dan bevatten asperges asparagine en die stof werkt bloedzuiverend en urine afdrijvend. Schil ze altijd met een dunschiller, dat gaat makkelijker nadat ze een half uur in koud water hebben gelegen. Bewaar ze gewikkeld in een vochtige doek in de koelkast.


22 april 2017

gefermenteerde groente

Afgelopen donderdag hebben we gefermenteerd; rode biet, winterpeen en tomaten waren de favoriet. Iedereen ging met een pot groente naar huis en daar kan het fermenteren beginnen. We maakten gebruik van het boek Verrot lekker van Christian Weij, waar mooie en eenvoudige recepten in staan. Naast de praktijk vertelde Tineke Jakobs van Natuurlijk gezond Drenthe over een gezonde darmflora en kon iedereen kennismaken met Bio resonantie. Een leerzame en ook gezellige avond. Er staan al mensen op een wachtlijst, dus dit najaar komt zeker een herhaling! U mag zich alvast opgeven en krijgt bericht wanneer het staat te gebeuren.

Boekweitpannenkoeken aten we afgelopen woensdag, met gevarieerd groente beleg. Boekweit is een mooi alternatief voor tarwemeel. Het bevat geen gluten en ook nog eens meer eiwit. En boekweit heeft niet zoveel invloed op onze bloedsuikerspiegel.

Helemaal uit Lelystad schoof Hans van der Glind aan. Hans geeft op 23 mei de workshop Spelenderwijs Schrijven en kwam alvast kennismaken.

Woensdag 26 april eten we suiker- en glutenvrij. Naast een lekker soepje en toetje maken we pasta (ja dat kan glutenvrij) met een saus van gefermenteerde tomaat en zevenbladpesto. Goed voor de darmflora (sorry; 'eet smakelijk') en vol vitamines. Natuurlijk komt er ook een mooie salade bij.


17 april 2017

workshop suikervrije bonbonsworkshop suikervrije bonbonsworkshop suikervrije bonbons
workshop suikervrije bonbonsworkshop suikervrije bonbonsworkshop suikervrije bonbons

Het waren allemaal feestjes deze week! Eten wat de pot schaft met aspergesoep, een superleuke workshop ‘Suikervrije bonbons’ maken (zie bijgaande foto's) en voor komende week Eten wat de pot schaft met in ieder geval zevenbladpesto (lekker!) op het menu. Donderdag de workshop ‘Gezonde darmflora’ met theorie van Tineke Jakobs, www.natuurlijkgezonddrenthe.nl en praktijk (we gaan fermenteren). Fijn om samen te werken met mensen die de biologische neus dezelfde kant op hebben.

Afgelopen zomer was ik in het Franciscaans milieuproject Stoutenburg, vlakbij Utrecht. Daar ontmoette ik Hans van de Glind. Hans schrijft spirituele verhalen voor verschillende onderwijsuitgeverijen. Hij geeft daarnaast schrijf-workshops ‘Wat bezielt je?’. Samen bieden we de volgende workshop aan:

Oogsten, koken, eten & Spelenderwijs schrijven
’t Leeuweriksveld, Zandzoom 72, Emmen
Zaterdag, 13 mei van 14.30 uur tot 19.00 uur.
Kosten: €40,-- p.p. inclusief warme maaltijd.
Aanmelden via: info@oogstenkokeneneten.nl of 06-19 19 99 34.

1. We oogsten uit de tuin Schrijfronde: Een gedicht: Ik oogst, ik voel

2. We koken samen Schrijfronde: Een verhaal : Ik kook, ik proef

3. We eten in drie gangen. Gasten die dat willen lezen hun gedichten en verhalen voor.

4. Afruimen

door: Alberta Rollema, tuinvrouw en kok,
en Hans van de Glind, schrijver en verteller, op facebook Johannes-de-Elfde


8 april 2017

Heerlijk gegeten afgelopen woensdag met een salade van muur, hondsdraf, paardenbloem- en zevenblad met gefrituurde tamme kastanje. De tafel zat weer lekker vol. Het blijft een mooi gebeuren; schuif aan, eet lekker en ontmoet elkaar.

Woensdag 12 april kunt u weer meedoen met Eten wat de pot schaft. Waarschijnlijk gaan we iets maken met aardpeer, een vergeten groente en zevenbladpesto. Sommige mensen worden er gek van omdat hun tuin er vol mee staat. Ik heb me laten vertellen dat, als je het maar steeds blijft oogsten (en er lekker eten van maakt), het vanzelf verdwijnt (maar dan kun je er geen lekker eten meer van maken…)

Zaterdag 15 april is de workshop gezonde BonBons maken. Voor de late beslissers: er zijn nog een paar plaatsen vrij. Ontdek dat je geen suiker nodig hebt om lekker te kunnen snoepen. Leer nieuwe smaken kennen. Gineke te Velde van Bonbongina laat weten dat we ook gezonde paaseieren gaan maken!

Vrijdag 14 april mag ik koken voor de mensen van het Banyan centrum in Sleen. Na een teamvergadering gaan ze gezamenlijk Eten wat de pot schaft. (www.banyancentrumdrenthe.nl)

Donderdag 20 april is er een workshop Gezonde darmflora. Tineke Jacobs van Natuurlijk Gezond Drenthe (www.natuurlijkgezonddrenthe.nl ) vertelt waarom het eten van gefermenteerd voedsel goed is voor onze darmen. Naast de theorie ziet u een paar voorbeelden en leert u fermenteren met een groente naar keuze. We kennen alleen zuurkool, maar er is veel meer mogelijk. U krijgt recepten mee naar huis. Iedere dag een hapje gefermenteerde groente helpt de darmen bij het beter verteren van ons voedsel.


31 maart 2017

Woensdag 5 april eten we in ieder geval puree van tamme kastanjes. Veel werk maar wel erg lekker. Als u mee wilt eten kunt u zich uiterlijk maandag 3 april opgeven. Geef dan ook uw dieetwensen door.

Voor de workshop SUIKERVRIJE BONBONS op 15 april zijn nog een paar plaatsen beschikbaar, dus aarzel niet te lang met aanmelden als U mee wilt doen! Leer verantwoord snoepen… Kijk voor meer informatie op www.bonbongina.nl.

Dan is er een workshop GEZONDE DARMFLORA op donderdagavond 20 april van 19.00 tot 22.00 uur. Tineke Jacobs van Natuurlijk Gezond Drenthe (www.natuurlijkgezonddrenthe.nl) zorgt voor de theorie en OKeE laat u kiezen uit 4 verschillende soorten groentes die u klaar om te fermenteren, meeneemt naar huis met instructies voor de komende weken.


25 maart 2017

Het lijkt wat saai BULGUR, vind ik. Wel is het een supergezond graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe. Het is vezelrijk, eiwitrijk, vol vitamine B, magnesium en langzame koolhydraten. Bij eten wat de pot schaft (iedere woensdagavond om 18.00 uur), hebben we het lekker gemaakt met gehakte hazel- en walnoten, wat bouillon en gedroogde marjolein. Samen met een heerlijke venkel- sinaasappelsalade en de na veel oefenen uiteindelijk toch nog gelukte pompoenkroketjes smaakte het prima!
Voor het toetje gebruikten we rauwmelkse kefir. Een lactose vrij zuivelproduct vanwege het 24 uur durende fermentatieproces dat het heeft ondergaan. De melksuiker lactose wordt dan omgezet in melkzuur. Met behulp van de staafmixer, overrijpe bananen en zonnebloempitten hebben we een suikervrij toetje uitgevonden!

Woensdagavond 29 maart eten we (h)eerlijke rookworst van de koeien van 't Leeuweriksveld. Zij eten uitsluitend groenteresten en kuil, geen krachtvoer. We gaan de worsten braden. Natuurlijk maken we weer een overheerlijk soepje en het toetje wordt waarschijnlijk een (lactosevrije) rijstsouffle.

Op 1 april kunt u meedoen met Oogsten (het land op met de boer), Koken (met je eigen oogst, recepten liggen klaar) en Eten. Zo ervaart u hoe (h)eerlijk het is als je weet wat je eet!

Zaterdag 15 april is er een workshop Suikervrije bonbons. De prijs is verlaagd naar € 30,-. De eerste aanmeldingen druppelen binnen. Van Gineke te Velde (Bonbongina) leren we gezond snoepen; zonder suikers, lactose- en glutenvrij. Uit eigen ervaring weet Gineke hoe belangrijk het is dat we energie krijgen van wat we eten.


18 maart 2017

Eten wat de pot schaft op 22 maart… In ieder geval gaan we een gerecht maken met bulgur, een supergezond graanproduct (bevat o.a. magnesium en vitamine B) en walnoten. De combinatie van zacht met hard lijkt me heerlijk. Daarbij maken we een salade met barbarakruid. Deze plant groeit in Nederland ook in het wild. De bladeren zijn eetbaar, pittig van smaak en bevatten vitamine C. En… we gaan proberen pompoenkroketjes te maken.
Als je mee wilt eten geef dan ook even je dieetwensen door. Het eten is om 18.00 uur klaar en de kostprijs is € 10,-.

Voor 15 april staat de workshop ‘Suikervrije bonbons’ maken op het programma. De workshop wordt gegeven door Gineke te Velde (www.bonbongina.nl). Gineke maakt heerlijke bonbons, lactose en glutenvrij zonder suiker. Eindelijk kunnen we verantwoord snoepen…
Gineke is in het dagelijkse leven psychotherapeut en heeft ontdekt hoe belangrijk voeding is voor ons. Haar eigen eetpatroon is veranderd en ze informeert ons over alternatieve suikers en andere natuurlijke producten die ons lichaam goed kan verwerken en waar we energie van krijgen!
Leer zelf gezonde bonbons maken van rauwe chocolade met goede vetten, zuidvruchten en noten. Een workshop met proeverij, filmpje, receptenboek en doos bonbons.
15 april van 10.00 uur tot 13.00 uur.
Kosten € 30,-


maart 2017

Het voorjaar zit in de lucht. De planten laten hun kopjes al zien. Dus… dat betekent volgende week woensdag 15 maart Eten wat de pot schaft met in ieder geval een superheerlijke brandnetelsoep, naar recept van Rineke Dijkinga.

Verder staat er een workshop Suikervrije bonbons op het programma.
Leer zelf gezonde bonbons maken van rauwe chocolade met goede vetten, zuidvruchten en noten. Een workshop inclusief proeverij, filmpje, receptenboekje en doos bonbons.
BonbonGina (www.bonbongina.nl) gebruikt alleen pure ingrediënten zonder geraffineerde suikers en conserveringsmiddelen.

15 april van 10.00 uur tot 13.00 uur op de kookzolder van 't Leeuweriksveld.
Kosten € 30,- .


Een nieuw jaar met nieuwe kansen en uitdagingen!

25 januari 2017

Met gepaste trots presenteer ik mijn nieuwe website.

De Aanschuiftafel wordt Eten wat de pot schaft. Vanaf 1 februari staat iedere woensdagavond om 18.00 uur een eenvoudige biologische maaltijd voor u klaar. Bijdrage € 10,-. Opgave de maandag ervoor.

Iedere eerste zaterdag van de maand, per 4 februari, vanaf 14.30 uur: Oogsten Koken en Eten. Gezamenlijk bereiden we een uitgebreide maaltijd. Rekening houdend met de seizoenen kunt u aangeven met welke groentes u wilt koken. U kunt ook alleen mee-eten en aangeven welke groentes u graag wilt eten. De kosten zijn € 25,-. Opgave de woensdag ervoor.

Ook voor groepen vanuit bedrijven, familie, vrienden, vrijwilligers, is Oogsten Koken en Eten een leuke activiteit om samen te doen.
Kijk voor meer informatie op Oogsten koken en eten of neem contact op met mij voor overleg. Er is een mooie flyer gemaakt die u kunt aanvragen bijvoorbeeld om te verspreiden.

Wilt u dat ik bij u kom koken? Ik noem dat Koken op locatie. Hapjes of eten laten bezorgen kan ook. Neem contact op en bespreek uw wensen. Samen maken we een plan!

Graag tot ziens!